"Büszkék" lehetnek a rimaszombatiak: Kotleba listája elején ott díszeleg a polgijuk, Šimko

2019. november 29. - 13:18 | Belföld

Bemutatta jelöltlistáját a Marian Kotleba vezette szégyenteljes ĽSNS is, ahol a 9. helyen nem más szerepel, mit Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere. Nagy tapsot neki!

"Büszkék" lehetnek a rimaszombatiak: Kotleba listája elején ott díszeleg a polgijuk, Šimko
Fotó: tasr

A fasiszta nézeteiről hírhedt gyülekezet élén ki más állna, mint maga a bölcs vezír, Kotleba, akit néhány képviselőtársa követ a jegyzékben: Rastislav Schlosár és Martin Beluský.

A lista utolsó helyét a parlametből páros lábbal kipenderített Milan Mazurek foglalhatja el. Mint ismeretes, a bíróság szeptember elején bűnösnek találta Milan Mazureket romaellenes kijelentései miatt, amelyeket a zsolnai Frontinus rádióban mondott még 2016-ban. A bíróság faji, nemzetiségi, etinkai hovatartozás, illetve meggyőződés miatti gyalázkodás és gyűlöletkeltés ügyében találta bűnösnek a képviselőt, az alkotmány alapján pedig ez azt jelenti, hogy távoznia kell a parlamentből. A rádióműsor egészének kontextusában a szavai az ügyész szerint kimerítik a rasszizmus és a romák elleni uszítás fogalmát.

Az észkombájn Kotleba úgy véli, a választók majd eldönthetik, hogy Mazurek kijelentéseivel egyetértenek-e vagy sem. És a poén még hátra van: az intellektuális gigász szerint a pártja víziója világos: megőrizni az ország nemzeti és keresztény (!!!) jellegét.

Jézus forogna a sírjában, hogy ilyen hitvány alakok dobálóznak a kereszténység kifejezéssel. De egy demokráciában ez is lehetséges. Meg az is, hogy Blaha Lujza, a nemzet csalogányának szülővárosát olyan arc vezeti, aki dalolva társul a barnább színárnyalatú bandához.

(tasr/p)