"Büszkék vagyunk a múltunkra, és büszkék akarunk lenni a jövőnkre is" - Megnyílt a DAC-múzeum és a klub fanshopja

Péntek délután a MOL Arénában látogathatóvá vált az értékes klubrelikviákat a nagyközönség elé táró DAC-múzeum, és ezzel egyidőben megnyílt a dunaszerdahelyi labdarúgócsapat hivatalos fanshopja is.

"Büszkék vagyunk a múltunkra, és büszkék akarunk lenni a jövőnkre is" - Megnyílt a DAC-múzeum és a klub fanshopja
Fotók: Paraméter

"Minden klubnak van múltja, a DAC-nak is van múltja, méghozzá olyan, amire rendkívül büszkék vagyunk" - mondta a múzeum megnyitóján Világi Oszkár, az FC DAC 1904 többségi tulajdonosa. Világi köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a múzeum megalapításához különböző relikviák felajánlásával hozzájárultak, és a klub kommunikációs menedzserének, Nagy Krisztiánnak, aki odaadó munkát fektetett abba, hogy a múzeum létrejöhessen.

A klubtulajdonos elmondta, hogy a MOL Aréna befejezésével nyáron szeretné lezárni az építkezés korszakát, amely után elkezdődhet a csapatépítés hosszú és nehéz munkája.

"Büszkék vagyunk a múltunkra, és büszkék akarunk lenni a jövőnkre is"

- foglalta össze Világi Oszkár a klub minden igyekezetének lényegét.

A megnyitón két különleges és egyedülálló relikviát is bemutattak, melyek a múzeum tárlatát fogják gazdagítjani.

Világi Oszkár, Pecze Károly és Karol Krištof

Ezek egyike az a csehszlovák kupa, melyet a DAC legendás együttese 1987-ben hódított el. A kupa különlegessége, hogy tulajdonképpen egy vándorserlegről van szó, amely nem maradt a klub tulajdonában, ám Világi Oszkárnak sikerült megszereznie, és a múzeum rendelkezésére bocsátotta. A serleget a '87-es kupagyőztes csapat vezetőedzőjével, Pecze Károllyal, és az akkori csapatkapitánnyal, Karol Krištoffal leplezte le a klubtulajdonos.

Karol Krištof a magasba emelte a kupát

Az ünnepélyes pillanatban jelen voltak az akkori csapat további tagjai, Fieber Péter és Dušan Liba is.

Pecze Károly a serleget látva meghatóan nyilatkozott:

"A kupát megjelölte az idő és a történelem. Az, hogy ez a serleg itt van, kihívás. Amikor legközelebb itt járok, azt szeretném látni, hogy ne álljon itt egyedül, vegyék körbe új serlegek - jobbról és balról is. Szívemből kívánom ezt."

A másik különlegesség, melyet a DAC-múzeumban ezentúl bárki megcsodálhat, egy 110 éves kitűző, ami a legrégebbi DAC-hoz köthető ereklyének számít. Ezt az 1908-as jelvényt Csóka György, a DAC 1968-as bajnokcsapatának tagja bocsátotta a múzeum rendelkezésére.

Az eseményen Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester is felszólalt, aki mérföldkőnek nevezte a múzeumalapítást, és kijelentette: Dunaszerdahely a DAC nélkül nem volna teljes.

A megnyitó után a klub játékosai leleplezték a csapat új hazai szerelését is, amit az olasz Macron sportszergyártó szállít, mellyel az FC DAC 1904 hosszútávú együttműködést kötött.

Ez a szerelés, és számos más, a klub címerével és motívumaival fémjelzett ruházati cikkek megvásárolhatók a klubmúzeummal egybeépült hivatalos fanshopban is, mely szintén péntek délután nyitotta meg kapuit a szurkolók előtt. 

A fanshop és a múzeum (látogatása ingyenes) nyitva tartása a MOL Arénában:

Hétfőtől péntekig: 11.00-19.04
Szombat: 09.00-12.00
Mérkőzésnapon: nyitás 3 órával a találkozó kezdése előtt, zárás 1 órával a lefújás után.

(db)