Buszsofőröket vesz fel Dunaszerdahely, az SAD kiszáll a városi közlekedésből

2023. szeptember 27. - 10:06 | Régió

Az elektromos buszokkal üzemeltetett városi tömegközlekedést már nem az SAD közlekedési vállalat üzemelteti majd - tudtuk meg a városi képviselő-testület keddi ülésén. 

Buszsofőröket vesz fel Dunaszerdahely, az SAD kiszáll a városi közlekedésből
Hájos Zoltán és Puha György alpolgármester (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Hájos Zoltán az idei autómentes napon számolt be arról, hogy január 1-jétől válik ingyenessé a városi tömegközlekedés Dunaszerdahelyen. Ez azt jelenti, hogy addigra teljes mértékben a nagyrészt EU-s támogatásból vásárolt elektromos autóbuszokkal biztosítják majd a tömegközlekedést. A buszok beszállítója a dióspatonyi székhelyű Mobility & Innovation s.r.o., a 2022 őszén indított nemzetközi közbeszerzés győztese. Ónodi János, a dióspatonyi cég vezérigazgatója korábban közölte velünk, hogy november közepe a beszállítás határideje, a buszok azonban lényegében már elkészültek, és a cég felsőpatonyi telephelyének udvarán találhatók. Ami hátra van, az az ellenőrzésük, tesztelésük és az átadási-átvételi protokoll.

Kapcsolódó interjúnk:

Mi folyik Felsőpatonyban? Megnéztük, hol készülnek Dunaszerdahely elektromos buszai és Európa rekorder hidrogénbuszai

A dunaszerdahelyi polgármester a keddi képviselő-testületi ülésen beszélt arról, hogy már nem az SAD üzemelteti majd a városi tömegközlekedést.

"A közös utunk itt elválik, ez mérföldkő, mivel a város eddig ezzel a szolgáltatóval oldotta meg a tömegközlekedést, a cég viszont a továbbiakban ezt nem vállalja, így a városnak szükséges a saját cégén keresztül biztosítani az engedélyeket" - magyarázta Hájos Zoltán.

Ez a városi cég a Municipal Real Estate lesz, amelyhez már most is számos terület tartozik a parkolási rendszer és a sportlétesítmények (sportcsarnok, sportpályák, műjégpálya, stb.) üzemeltetésétől a zöldövezetek és temetők rendben tartásáig. A polgármester közölte, hogy a Municipalnak kell felvennie alkalmazottakat, buszsofőröket, akiknek át kell esniük a szükséges képzéseken, és a dátumig már olyan szinten kell kezelniük a buszokat, hogy ne legyenek idegenek számukra a tömegközlekedés vonalai, az egyes megállóknál történő felszállás körülményei.

Jany József

Jany József, a Municipal igazgatója beszámolt róla, hogy jelenleg már folyamatban vannak az egyeztetések buszsofőrökkel.

"Eggyel már megegyeztünk, egy másikkal pedig tárgyalunk. Legfeljebb hármat szeretnénk" - húzta alá.

Hájos elmondta azt is, hogy az SAD és a dióspatonyi vállalat is felajánlotta, hogy az elektromos buszok meghibásodása esetén biztosítani tudnak egy-egy pótlóbuszt, értelemszerűen az előbbi cég dízel meghajtásút, míg az utóbbi elektromosat.

A polgármester bízik benne, hogy az elektromos buszok bevetésével amellett, hogy ingyenes lesz a használatuk bárki számára, nemcsak a dunaszerdahelyieknek, még megtakarítást is tudnak elérni.

"Európa kisebb-nagyobb városaiban már hétköznapinak számítanak az elektromos vagy hidrogén meghajtású autóbuszok, Közép-Kelet-Európában viszont ettől még messze járunk. Itt az ideje, hogy Dunaszerdahely is magasabb szintre lépjen e téren" - szögezte le a polgármester.

(SzT)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: