Cáfolta a rendőrség, hogy Szlovákiából származó munícióval lövöldöztek volna Bécsben

2020. november 4. - 09:45 | Belföld

Az Országos Rendőrkapitányság közölte, Bécsben nem Szlovákiából származó muníciót használtak a hétfő esti merényletnél.

Cáfolta a rendőrség, hogy Szlovákiából származó munícióval lövöldöztek volna Bécsben
Fotó: AP/TASR

"A szlovák rendőrséghez eljutott olyan információ, miszerint ausztriai gyanús személyek Szlovákiában próbáltak muníciót vásárolni, de ez nem végül sikerült nekik" - árulta el Denisa Bárdyová rendőrszóvivő, a nyomozás érdekeire hivatkozva egyéb részletet nem közölt. Ezt az információt megosztották az osztrák rendőrökkel is.

A Heute.at portál korábbi közlése szerint a férfi idén júliusban egy barátjával Szlovákiában járt, hogy AK-47-es fegyvert, valamint lőszert vásároljon. Ilyen típusú hatástalanított lőfegyvereket legálisan lehet vásárolni Szlovákiában – annak ellenére, hogy a párizsi Charlie Hebdo elleni merényletet követően az állam jelentősen szigorította a birtoklását.

Miroslav Chrenko szakértő, a Hunter Club vezetője szerint azonban nem Kalasnyikovval lövöldöztek Bécsben, hanem egy délszláv gyártmányú M70-es támadópuskával. Ezzel egyetértett Ľudovít Miklánek, a Legis Telum Lőfegyverbirtoklók SZövetségének elnöke is.

Hétfő este egy - vagy több - szélsőséges merénylő lövöldözni kezdett a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek.

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet. A támadó büntetett előéletű volt, 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mert fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá. Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a férfi kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

(TASR/MTI)