A cápa is látható majd az Oscar-múzeumban

2020. november 24. - 10:12

A cápa című Spielberg-film főhőse, Bruce, a cápa lesz az amerikai filmakadémia áprilisban megnyíló új múzeumának egyik sztárja.

A cápa is látható majd az Oscar-múzeumban
Fotó: AP

A nyolc méter hosszú, fél tonnát meghaladó súlyú, üvegszálas anyagból készült műcápa nem szerepelt Steven Spielberg 1975-ben forgatott tengeri horrorjában. A filmhez készített három mechanikus cápakelléket a forgatás után elpusztították, mivel a stúdió nem látta előre, hogy a produkciónak milyen óriási sikere lesz. Mikor azonban a film befutott, a Universal az eredeti öntőforma segítségével elkészíttette Bruce egyetlen hiteles mását, ami 15 évig a stúdió előtt riogatta a látogatókat. Ezt követően egy roncstelepre került, ahol 25 éven át hevert a lomok között, majd a telep tulajdonosa 2016-ban a filmakadémiának ajándékozta.

A cápát egyébként a fáma szerint a stábtagok nevezték el Bruce-nak, állítólag Spielberg ügyvédjére, Bruce Raynorre utalva.

A restaurált, 45 éves, rémisztő ragadozó mostantól az amerikai filmakadémia múzeumának harmadik emeletéről lóg, kilenc méter magasból.

A cápa olyan nagy, hogy a múzeum egy kivett ablakán kellett beemelni daru segítségével, mert máshogy nem fért be.

Bill Kramer, a múzeum igazgatója közleményében örömmel fogadta a gyűjtemény új darabját, mint írta:

"ez egy hosszú út vége Bruce számára".

A cápa az amerikai filmakadémia 2021 áprilisában megnyíló múzeumának eddigi legimpozánsabb kiállítási tárgya. A gyűjteményben már szerepel Judy Garland piros cipője az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmből és Lugosi Béla köpenye az 1931-ben forgatott Drakulából.

A hetedik művészetnek szentelt, egy évszázada megálmodott múzeumot Renzo Piano olasz sztárépítész tervezte.

(MTI)