Čaputová: Aki nem tartja magát a tisztességes politika keretein belül, az nem méltó arra, hogy irányítsa ezt az országot

2023. február 27. - 20:29 | Belföld

Teljesen elfogadhatatlanok az újságírók elleni támadások, hangsúlyozta a közösségi oldalán Zuzana Čaputová államfő. Egyúttal támogatását fejezte ki az RTVS szerkesztőjének és műsorvezetőjének, Marta Jančkárovának, aki verbális támadásokkal és fenyegetésekkel szembesült.

Čaputová: Aki nem tartja magát a tisztességes politika keretein belül, az nem méltó arra, hogy irányítsa ezt az országot
TASR-felvétel

Az elnök elítélte a Smer-SD párt képviselőinek akcióit, amelyek nemcsak egy konkrét szerkesztőt, hanem az egész újságíró szakmát célba vette.

Arra buzdított, hogy ne engedjünk a gonoszságnak és a gyűlöletnek.

„Egy dolog világos: aki nem tartja magát a tisztességes politika keretein belül, az nem méltó arra, hogy irányítsa ezt az országot”

– jelentette ki Čaputová.

Az SaS, a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko (PS) és az ODS is elítélte a Szlovák Rádió és Televízió műsorvezető szerkesztője, Marta Jančkárová megfenyegetését. Az SaS nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a Smer-SD-t. Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke szerint a Smer-SD által előkészített és megrendezett színjátékról van szó.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított a műsorvezető megfenyegetése miatt. Jančkárová azután kapott fenyegető e-maileket és telefonhívásokat, hogy Zuzana Čaputová államfő szerepelt a legutóbbi Szombati párbeszéd című műsorában, majd a február 25-én sugárzott műsor után is, amelyben a meghívott vendég, Marián Kéry (Smer-SD) helyett párttársa, Ľuboš Blaha akart szerepelni, de az RTVS ezt elutasította és vitapartner nélkül ment le a műsor.

TASR/para