Čaputová aláírta a Covid-igazolványt érintő törvénymódosítást – előnyt élvezhetnek az oltottak

2021. július 26. - 23:03 | Belföld

A járványellenes intézkedések megalkotásánál a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) számításba veheti a Covid-igazolványt. Ez információt ad arról, hogy az illetőt már beoltották-e a koronavírus ellen, vagy van-e negatív teszteredménye, illetve legyőzte-e a betegséget.

Čaputová aláírta a Covid-igazolványt érintő törvénymódosítást – előnyt élvezhetnek az oltottak
Fotó: TASR

Ez a közegészség védelméről és támogatásáról szóló törvény módosításából következik, amit hétfőn este aláírt Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

A módosítás lehetővé teszi a Közegészségügyi Hivatal számára, hogy a Covid-igazolványoktól függő ideiglenes feltételeket szabjon meg a létesítményekbe és tömegrendezvényekre való belépésre közegészségügyi fenyegetés esetén.

A jogszabály kimondja, hogy a járványellenes intézkedések elfogadásakor az ÚVZ figyelembe veszi a koronavírus elleni oltást. A beoltott személyek, akik leküzdötték a kórt, illetve a negatív teszttel rendelkezők a Covid-igazolvány felmutatásával teljes mértékben igénybe vehetik a szolgáltatásokat, amelyek a járványügyi intézkedések szerint egyébként korlátozva lesznek.

A parlament rövidített jogalkotási eljárás keretében tárgyalt erről. A törvénymódosítás a törvénygyűjteményben való kihirdetésének napjától alkalmazandó.


TASR/para