Čaputová aláírta a kötelező oviról szóló törvényt, a városok és falvak morognak

2019. július 10. - 12:48 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta a törvény, mely minden ötéves gyermek számára kötelezővé teszi az óvodalátogatást - tájékoztatott Martin Strižinec elnöki szóvivő. Ezáltal a törvény 2021. január 1-től lép érvénybe.

Čaputová aláírta a kötelező oviról szóló törvényt, a városok és falvak morognak
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Üdvözölte a törvény államfői jóváhagyását Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter. Szerinte ugyanis egy alapvető fontosságú jogszabályról van szó, amely javíthatja a szlovákiai diákok eredményességét a nemzetközi tesztelésekben, egyszersmind segíti a marginalizált roma közösségekben élő és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek iskolázottsági arányának növelését.

A Szlovákai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) arra kérte az államfőt, hogy ne írja alá a törvényt, hanem utalja azt vissza a parlamentnek. Szóvivőjük, Michal Kaliňák szerint a törvény ugyanis alkotmányellenes, egyúttal sérti az oktatásügyi közigazgatásról és iskolaügyi önkormányzatról szóló törvényeket, melyek alapján az egyes települések létrehozzák vagy megszüntetik az eredeti kompetenciaként hozzájuk tartozó óvodákat. Érvelésük szerint a jogszabály átruházott kompetenciaként működhet a gyakorlatban, mivel minden településnek ezentúl meg kell teremtenie a lehetőséget az óvodalátogatásra, egyúttal ki kell kényszerítenie a kötelező óvodalátogatás betartását a gyermek szülőjétől vagy törvényi képviselőjétől.

A törvénymódosítást képviselői indítványként hagyta jóvá a parlament, melyet Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) és Vörös Péter (Híd) nyújtottak be. Az egy éves kötelező óvodalátogatással nem értett egyet az ellenzék, az egészségkárosult gyereket nevelő szülők, illetve a Szlovák Tanári Kamara.

(SITA/SME)