Čaputová aláírta a PS és Kiska ellen 24 óra leforgása alatt meghozott törvényt, de súlyos fenntartásokkal

2019. július 10. - 13:38 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő aláírta a pártfinanszírozási törvényt, mely határértéket szab meg egy párt számára egy választási ciklus alatt nyújtható adományokra vonatkozóan, és eltörli az ún. harmadik felet.

Čaputová aláírta a PS és Kiska ellen 24 óra leforgása alatt meghozott törvényt, de súlyos fenntartásokkal
Zuzana Čaputová

"Elfogadom a törvényhozó hatalom jogát arra, hogy a választási verseny feltételeit megszabja a pénzügyi limitek bevezetésével. Hozzá kell tegyem viszont, hogy a törvény parlamenti jóváhagyási folyamatával kapcsolatban súlyos fenntartásaim vannak. Úgy gondolom, nem teljesültek azok a feltételek, melyek alapján indokolt lett volna rövidített eljárást alkalmazni" - jegyezte meg Zuzana Čaputová. A törvényt ugyanis kevesebb mint 24 óra alatt hagyták jóvá a parlamentben onnantól számítva, hogy azt beterjesztették.

A módosítás pártonként 3,5 millió euróra korlátozza az egy választási ciklus alatt elfogadható adományok, kölcsönök és egyéb, kampányhoz való hozzájárulások összegét. Ebbe bele kell számolni a tagsági díjak összegét is. „A korlát bevezetése garantálja a nagyobb átláthatóságot a politikai pártok finanszírozása terén. Emellett megakadályozza az olyan pártok választások előtti aránytalan túlköltekezését, amelyek a választási győzelmükben bízva számítanak az ebből következő állami bevételekre” – áll a javaslatban.

A módosítás értelmében a jövőben külső személy, vagyis ún. harmadik fél nem finanszírozhat választási kampányt. Az indoklás szerint egyes jelöltek vagy pártok eddig arra használták ki ezt a lehetőséget, hogy a harmadik fél segítségével a törvényt megkerülve túlléphessék a megszabott keretet.

Növekedni fog a szabálytalan kampányolásért, illetve a kampánycsend megsértéséért kiszabható bírság összege is. Utóbbi miatt újabban már a jogi személyek is büntethetők lesznek. A módosítás továbbá 10 000 euróban szabja meg az egy tagtól beszedhető éves tagsági díj maximális összegét.

(TASR)