Čaputová államfő eddig hatszor gyakorolt kegyelmet

2020. július 2. - 19:50 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő elnöksége első évében 1543 kegyelmi kérelem érkezett az elnöki hivatalba, ezek közül hatot teljesített. Erről a közösségi hálón tájékoztatott csütörtökön.

Čaputová államfő eddig hatszor gyakorolt kegyelmet
Zuzana Čaputová (TASR)

„Ha megkérdezik tőlem, hogy mely, a hivatalommal összefüggő döntések a legnehezebbek, azt válaszolom, hogy az egyik mindenképpen a kegyelmi kérvények elbírálása. Mindegyik eset rendkívüli, hiszen konkrét emberek konkrét sorsáról van szó. Ennek megfelelően rendkívüli figyelmet szentelek az egyes kérvényeknek”

– írta Čaputová, hozzátéve: kollégáival közösen csütörtökön is ilyen kérvényekkel foglalkozott.

Az államfő kifejtette: a segítőivel minden körülményt megvizsgálnak, beleértve az elítélt és a hozzátartozói aktuális élethelyzetét és egészségi állapotát. Állásfoglalást kérnek az illetékes hivataloktól és önkormányzatoktól, áttanulmányozzák a bírósági döntések indoklásait, a bűnelkövető előéletét, megvizsgálják az indítékait is.

„Megvitatjuk, hogy a büntetés végrehajtása nevelő hatással van-e az elkövetőre, valamint azt is, hogy képes lesz-e normális életvitelt folytatni, támogatni a családját és a gyerekeit, és képes lesz-e a társadalom hasznos tagjává válni”

– részletezte az elnök asszony.

Hozzátette: a kérvények többségét a szigorú elbírálás után el kell utasítaniuk, de ha van megfelelő indok a kegyelemgyakorlásra, az mindig örömmel tölti el, hiszen ez azt jelenti, hogy egy ember és a családja számára véget ér a hosszú évek óta tartó, fájdalmas trauma, az illető pedig esélyt kap egy jobb életre.

TASR