Čaputová államfő megköszönte Ausztriának a gyors segítséget

2021. február 18. - 17:25 | Belföld

Zuzana Čaputová szlovák államfő csütörtökön videohívás keretében mondott köszönetet Alexander Van der Bellen osztrák elnöknek a Szlovákiának ígért gyors segítségért a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben. Az osztrák hadsereg több orvost és ápolót küld Szlovákiába, hogy segítsenek megbirkózni a válságos járványhelyzettel. Erről az APA hírügynökség tájékoztatott csütörtökön.

Čaputová államfő megköszönte Ausztriának a gyors segítséget
TASR

Ausztria azután hozott ilyen döntést, hogy a szlovák kormány szerdán jóváhagyta az egészségügyi minisztérium kérelmét, melyben a tárca az uniós polgári védelmi mechanizmus aktiválását kezdeményezte a romló járványügyi helyzet miatt. Összesen tíz külföldi orvos és 25 nővér érkezését várják. Lengyelország is felajánlotta a segítségét.

Az egészségügyi szakemberek az intenzív osztályon kezelt páciensek ellátásában fognak segédkezni. A járványhelyzet további romlása esetén a minisztérium azzal számol, hogy még több segítség érkezik.

Čaputová és Van der Bellen egyetértettek abban, hogy biztosítani kell az oltóanyagokhoz való hozzáférést, valamint növelni kell a gyártókapacitást az Európai Unión belül.

Az osztrák elnöki hivatal közleménye szerint a két államfő megbeszélésén a koronavírus-pandémia mellett a klímaválság is szóba került.

Mindkét politikus egyetértett abban, hogy az EU gazdaságát fenntartható módon kell újraindítani.

Van der Bellen üdvözölte, hogy az Egyesült Államok ismét csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez.

TASR