Čaputová: Az agyonlőtt fiatalok szüleinek szenvedése a Legfelsőbb Bíróság mai döntése után sem ér véget

2021. június 15. - 19:55 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő úgy véli, a Legfelsőbb Bíróság a Kuciak-gyilkosság ügyében hozott keddi határozatával nagyon fontos lépést tett az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom visszaszerzése érdekében.

Čaputová: Az agyonlőtt fiatalok szüleinek szenvedése a Legfelsőbb Bíróság mai döntése után sem ér véget
Fotó: TASR

"Ján Kuciak és Martina Kušnírová szüleinek és hozzátartozóinak szenvedése a Legfelsőbb Bíróság mai döntése után sem ér véget, de ismét egy lépéssel közelebb kerültek az igazsághoz. A Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentő korábbi ítéletet megsemmisítették, és az ügyet visszautalták újratárgyalásra a Specializált Büntetőbíróságnak" - jegyezte meg az államfő.

Emlékeztetett, hogy Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának az életükkel kellett fizetniük azért, mert az újságíró rámutatott a hatalom cinizmusára. "Az államba és az intézményeibe vetett közbizalom visszaszerzése attól is függ, hogy sikerül-e felderíteni a gyilkosságot és megbüntetni az összes bűnöst. A Legfelsőbb Bíróság ma nagyon fontos lépést tett az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom felújítása érdekében" - fűzte hozzá Čaputová.

A parlament elnöke, Boris Kollár úgy véli, a politikusoknak nem feladatuk kommentálni az ítéleteket. Szerinte a per még egy évig folytatódni fog, és ez traumatizálni fogja a társadalmat. Hozzátette: a bírósági határozatokat nem szabad megtámadni, és nem a társadalom döntése, hogy ki a bűnös, és ki nem. A büntetőbírósággal szembeni bizalmatlanságot nagy hibának tartja. Kollár arra számít, hogy az ismételt eljárás végén az ügy újfent a Legfelsőbb Bíróság elé kerül.

TASR