Čaputová: az emberek megfeledkeztek arról, mit értek el 1989 novemberében

2019. november 12. - 21:04 | Belföld

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden megkoszorúzta a november 17-ei események prágai emlékművét. Az elnök asszony Csehországban is megemlékezik a bársonyos forradalom 30. évfordulójáról.

Čaputová: az emberek megfeledkeztek arról, mit értek el 1989 novemberében
Facebook (Zuzana Čaputová)

„Talán nem mindig tudatosítjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket a novemberi eseményeknek köszönhetünk. Tény, hogy a változás megkezdődött, de még nem ért véget. Előttünk van még az út egy szakasza, hogy a demokráciát, amelyet 1989 novemberében harcoltunk ki, az emberek ténylegesen átérezzék. Hogy érezzék a szociális biztonságot, hogy méltó életet élhessenek” – mondta a megemlékezés keretében Čaputová, hozzáfűzve: 1989-ben 16 éves volt, és középiskolába járt.

Az elnök asszony arról is beszélt, hogy az emberek manapság mintha megfeledkeztek volna arról, mi mindent értek el 1989 novemberében. „Mintha sok szabadságjogot, amelyek a forradalomnak köszönhetően váltak természetessé, ma már észre sem vennénk, vagy nem becsülnénk. Ebben az értelemben adósságról is beszélhetünk. Ha nem leszünk részesei a közügyeknek, megtörténhet, hogy a dolgok kicsúsznak a kezünkből, és a demokrácia valamilyen teljesen más rendszerré fog átalakulni – például olyanná, amilyen 1989 előtt volt” – figyelmeztetett az államfő.

Čaputová este a Betlehem-kápolnában fog eszmét cserélni Pavol Rychetskývel, a cseh alkotmánybíróság elnökével, amit a Cseh Televízió élő adásában fog közvetíteni. A téma az „igazságért folytatott harc” lesz.

Szombaton Miloš Zeman cseh államfővel közösen emlékezik meg a Komenský Egyetem épülete előtt a pozsonyi diákmenetről. Kora este gyertyát gyújt a régi vásárcsarnok épülete előtt a Bársonyos forradalom terén, majd pedig részt vesz a Közép-európai fórum nevű rendezvényen, melynek keretében a néhai cseh és csehszlovák elnök, Václav Havel testvérével, Ivannal fog beszélgetni.

A szabadságért és a demokráciáért vívott harc napján az elnök asszony a volt politikai foglyokkal közösen emlékezik meg a kommunista rezsim áldozatairól a Szabadság kapuja emlékműnél Dévényben. Délután részt vesz a Fehér Holló Díj átadásán, este pedig a Szlovák Nemzeti Színház új épületében megrendezett ünnepi koncerten.

TASR