Čaputová az Isztambuli Egyezmény ügyében lép, a 13. nyugdíjjal megvárja a választásokat

2020. február 25. - 19:50 | Belföld

Az Isztambuli Egyezmény esetében az államfő meghajlik a parlament akarata előtt, a 13. nyugdíj kérdésében csak a választások után foglal állást.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

A parlament döntését tiszteletben tartva jár majd el Zuzana Čaputová köztársasági elnök az Isztambuli Szerződés ügyében. A képviselők kedden elutasították az Európa Tanács által kidolgozott egyezmény ratifikálását, ami azt jelenti, hogy Szlovákia visszalép a már aláírt egyezménytől. A folyamatról egyeztet majd a külügyminiszterrel.

A 13. nyugdíj ügyében az államfő megvárja a választásokat, mivel nem akar belekeveredni a választási küzdelembe. „Az államfőnek nincs oka beavatkozni az éppen végetérő választási kampányba, éppen egy nappal a kampánycsönd kezdete előtt” - mondta kedden szóvivője, Martin Strižinec.

A parlament kedden fogadta el a 13. nyugdíj bevezetését előíró törvénymódosítást az SNS, a Smer, a ĽSNS, a Sme rodina és néhány független képviselő támogatásával. Utána megszavazták azt a határozatot is, amely elutasítja a nők elleni erőszak ellen irányuló Isztambuli Egyezmény ratifikálását.

(Para, DennikN)