Čaputová az önkéntes tesztelés mellett kampányol, és úgy érzi, most már be kell szólnia Matovičnak

2020. november 24. - 16:42 | Belföld

Ha döntés születne egy országos tesztelésről, azt tiszteletben tartanám, de az lenne a helyénvaló, ha arra önkéntes alapon kerülne sor -  nyilatkozta kedden az államfő azt követően, hogy találkozott Igor Matovič miniszterelnökkel.

 

Čaputová az önkéntes tesztelés mellett kampányol, és úgy érzi, most már be kell szólnia Matovičnak
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová szerint itt az ideje, hogy a koalíciós politikusok megváltoztassák a hozzáállásukat, és megmutassák, hogy képesek kommunikálni és felmutatni egy közös tervet, amelyet a szakértők is támogatnak. "Szükségünk van arra, hogy a kritikát ne tekintsük támadásnak" - jegyezte meg. Az elnök támogatja, hogy a következő tömeges tesztelés önkéntes legyen.

"Segítene a helyzeten, ha világos érvekkel támasztanák alá a további intézkedések megalapozottságát." - szögezte le Čaputová. Úgy véli, nem engedhetjük meg magunknak, hogy az emberek bizalmával játsszunk.

Čaputová az aktuális politikai-társadalmi helyzetre reagálva szemléletváltásra szólította fel a kormányt, rámutatva, hogy a világjárványnak az átlagemberek életére gyakorolt negatív hatása társadalmi feszültségekhez vezet. Hangsúlyozta: az ország vezetőinek a döntéseik során figyelembe kell venniük azokat, akik a gazdasági visszaesés miatt reményvesztettekké váltak. „Felelős politikusokat akarunk látni, akik a véleménykülönbségek ellenére is képesek együttműködni."

Az államfő figyelmét valószínűleg nem kerülte el, hogy hétfőn a miniszterelnök nem türtőztette magát és kemény szavakkal illette Richard Sulík járványügyi tervét, közben meg kiderült, hogy az egészségügyi tárca hétfőn kiszivárgott javaslata sem egy végleges anyag.

Matovič kormányfő a Központi Válságstáb hétfői ülését követően elmondta, hogy még karácsony előtt újabb országos tesztelésre kerül sor, aminek valószínűleg három fordulója lesz.

(TASR/denníkn)