Čaputová az ukrajnai helyzetről: fel kell készülnünk minden forgatókönyvre

2022. január 25. - 19:56 | Belföld

Szlovákiának minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie - jelentette ki Zuzana Čaputová államfő az ukrajnai helyzettel összefüggésben.

Čaputová az ukrajnai helyzetről: fel kell készülnünk minden forgatókönyvre
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Egyetért a NATO és az EU által eddig hozott intézkedésekkel, és fontosnak tartja, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. Hozzátette: Szlovákiának fel kell készülnie arra az esetre is, hogy a határaitól keletre tovább fog romlani a helyzet, és Oroszország ismét megtámadja Ukrajnát. Az elnök asszony állásfoglalását Martin Strižinec elnöki szóvivő bocsátotta a TASR rendelkezésére.

Čaputová sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a januári tárgyalások az orosz féllel nem vezettek eredményre. A feszültség fokozódása ellenére fontosnak és helyénvalónak tartja az Oroszországgal folytatott párbeszédet.

"Közös biztonsági térségünk az európai kontinens, ahol minden ország továbbra is biztonságban akar létezni"

- hangsúlyozta az államfő, aki szerint "továbbra is érvényes, hogy az együttélés egyik alapfeltétele az Oroszországi Föderációval közösen elfogadott szabályok kölcsönös tiszteletben tartása".

Čaputová úgy véli, mindent el kell követni annak érdekében, hogy a helyzet ne eszkalálódjon, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy felelőtlenség lenne nem készülni erre a forgatókönyvre is.

TASR