Čaputová az ukrán kormányfővel is találkozott Kijevben

2019. szeptember 17. - 08:03 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő pénteken Olekszij Honcsarukkal, az új ukrán miniszterelnökkel is találkozott Kijevben.

Čaputová az ukrán kormányfővel is találkozott Kijevben
Fotók: TASR

A találkozón szóba került a korrupció ellenes harc, a reformok, valamint a csempészet problémája a szlovák-ukrán határon.

Honcsaruk az ukrán miniszteri kabinet épületében fogadta az elnök asszonyt. Čaputová még a találkozó előtt koszorút helyezett az ismeretlen katona sírjára a kijevi Dicsőség parkban, valamint lerótta kegyeletét a nagy ukrán éhínség, a holodomor áldozatainak emlékművénél is.

Honcsaruknak kormányfőként augusztus 29-én szavazott bizalmat az ukrán parlament. A posztra Volodimir Zelenszkij államfő nevezte ki őt, akinek a Nép Szolgája nevű pártja nyerte meg a júliusi választásokat.

Čaputová hétfő délelőtt négyszemközt találkozott Zelenszkijjel, ezt követően került sor a szlovák és az ukrán küldöttségek plenáris tárgyalására.

Az államfő hétfőn az esti órákban tért vissza Szlovákiába. Ukrajna volt a szomszédos országok közül az utolsó, amelyet június 15-i beiktatása óta meglátogatott. Első külföldi útja Csehországba vezetett. Ezt követően Magyarországra, Lengyelországba, Franciaországba, Belgiumba, Svájcba, Németországba és Ausztriába látogatott el.

(TASR)