Čaputová azt állítja, nem azért kérték vissza a Szputnyikot az oroszok, amit Matovič mondott

2021. április 15. - 10:56 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő csütörtök délelőtt kijelentette, az orosz fél nem azért kérte vissza a Szlovákiába küldött Szputnyik V vakcinákat, mert azokat az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) olyan laboratóriumban vizsgálta, amely nem tagja az EU gyógyszerellenőrző laboratóriumhálózatának.

Čaputová azt állítja, nem azért kérték vissza a Szputnyikot az oroszok, amit Matovič mondott
Fotó: TASR

Ezt Igor Matovič pénzügyminiszter állította, miután visszatért Moszkvából, ahol a Szputnyik V vakcinákkal kapcsolatban egyeztetett.

„Mindkét áttanulmányozott dokumentum alapján megállapítottam, hogy ez az állítás nem igaz, tehát a visszaszolgáltatás iránti kérelem oka más volt”

– jelentette ki Čaputová, miután áttanulmányozta a Szputnyik V-ről szóló adásvételi szerződést és a levelet, amelyben az oroszok visszakérik az oltóanyagot, de nem pontosította, hogy miről van szó.

A köztársasági elnök Richard Sulík gazdaságügyi miniszterhez hasonlóan azt akarja, hogy az adásvételi szerződést hozzák nyilvánosságra.

„Véleményem szerint egy olyan szerződésről van szó, amelyet megfelelő módon nyilvánosságra kell hozni. A szerződést megkötő félnek a döntésén múlik, hogy megtesz-e ennek érdekében minden lépést” – fogalmazott az államfő.

Čaputová közölte, a szerződés közzététele jobban rávilágítana az ügy részleteire. Hozzátette, számít arra, hogy amíg az illetékes minisztérium nem dönt erről, nem fogják többé hamis információk terjesztésével terhelni a lakosságot arról, hogy ki sértette meg az oltóanyag szállításáról szóló szerződést.

Pozitívan értékelte, hogy az egészségügyi minisztérium átvette a Szputnyik ügyét, és a tárca meg akarja oldani a szerződés körül kialakult problémát. "Nagyra értékelem, hogy a szerződéssel kapcsolatos kérdések megoldása, az oltás engedélyezésének folyamata és az ezzel kapcsolatos kommunikáció a megfelelő módon halad a továbbiakban" – szögezte le.

Čaputová legitimnek és helyesnek tartja, hogy az állam célja további vakcinák biztosítása a lakosságnak. „Ezt azonban a továbbiakban nem szabad a biztonságosságért és a hatásosságért felelős illetékes intézmények erőfeszítéseivel szemben tenni" - hangsúlyozta.

Hozzátette, kérte, tegyék hozzáférhetővé a Szlovákia általi szerződésszegésekről szóló jelentéseket, amelyek befolyásolhatják jó hírnevünket, vagy az oltóanyag visszaszolgáltatására kötelezhetnek.

Az egészségügyi miniszter nem kívánta kommentálni Čaputová kijelentését a Szputnyikkal kapcsolatban.

„Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a hivatalba lépése után, a kezdetektől fogva felelősségteljesen és körültekintően foglalkozik a Szputnyik V oltással kapcsolatban megöröklött problémával a szlovákiai emberek biztonságos oltásának céljából" – áll az egészségügyi minisztérium állásfoglalásában.

Hozzáteszik, ami a szerződés nyilvánosságra hozatalát illeti, annak lehetőségét továbbra is elemzik.

„A jelenlegi szerződési feltételek mellett más részinformációkkal kapcsolatban nem tudunk nyilatkozni. A célunk az, hogy minél előbb biztonságosan beolthassuk az embereket Szlovákiában, és minél előbb kialakuljon a kollektív immunitás, hogy társadalomként hatékonyan védekezhessünk a vírus ellen."

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kedden személyesen vitte el az elnöki palotába a Szputnyik V vakcinákról szóló szerződést, amit az orosz féllel kötöttek az oltóanyagok megvásárlásakor. Čaputová a kormánytól magyarázatot vár az egész vakcinaügyre, Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel is folytatni akarja a párbeszédet.

Igor Matovič éppen azzel az indokkal fordult Magyarországhoz, hogy segítsenek bevizsgálni az orosz Szputnyik V vakcinát, mert nincs erre megfelelő szlovák laboratórium.


(DenníkN/TASR/para)