Čaputová: Azt kell megérteni, mit élnek át a diszkriminációnak kitett emberek

2022. augusztus 2. - 15:04 | Belföld

Hogy ne ismétlődjön meg a történelem, azt kell megérteni, mit élnek át a gyűlölködésnek, megaláztatásnak, diszkriminációnak kitett emberek és a családjaik - tette közzé a közösségi hálón Zuzana Čaputová államfő a roma holokauszt emléknapján.

Čaputová: Azt kell megérteni, mit élnek át a diszkriminációnak kitett emberek
Zuzana Čaputová (TASR)

Az államfő megjegyezte, a roma holokauszttal kapcsolatban gyakran állítják, hogy nem ismerjük eléggé, nincs megfelelően dokumentálva. „Ezért még fontosabb megőrizni a roma holokauszt túlélőinek visszaemlékezéseit ezekről az embertelenségekről” – tette hozzá.

Az államfő felidézte találkozását az erdőbádonyi (Badín) Adela Makovával. „Egyéves volt, amikor a gárdisták megölték az apját, mert partizán volt. Arról is beszélt, hogyan fogdosták össze a háború vége felé az utcákon a romákat a gárdisták, majd kivégezték őket Ókörmöckén (Kremničke), és ott maradtak utánuk az árváik” – folytatta az államfő.

A roma holokauszt emléknapján az 1944. augusztus 2-án és 3-án az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban történtekre emlékezünk, amikor egy éjszaka közel 3000 romát öltek meg. Becslések szerint a második világháborúnak félmillió roma és szinti áldozata volt Európában. A roma holokauszt szlovákiai áldozatainak száma ezerre tehető.

TASR