Čaputová azt mondja, nem volt meggondolatlan döntés a részéről, hogy részt vett a SIS-es találkozón, legközelebb mégis másképp cselekedne

2021. június 13. - 15:16 | Belföld

Zuzana Čaputová elnök asszony nem tartja hibának, hogy részt vett az állami vezetők találkozóján, melyet a Szlovák Információs Szolgálatnál (SIS) tartottak. Ezt az RTVS O 5 minút 12 című műsorában mondta, hozzátéve, nem egy meggondolatlan lépés volt ez a részéről. Ugyanakkor elismerte, hogy valószínűleg a jövőben nem venne részt egy ilyen értekezleten.

Čaputová azt mondja, nem volt meggondolatlan döntés a részéről, hogy részt vett a SIS-es találkozón, legközelebb mégis másképp cselekedne
Zuzana Čaputová (TASR)

„Nem tehettem meg, hogy nem veszek részt rajta, hiszen a titkosszolgálattól kaptam információkat. Amikor Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök értekezletet javasolt, elfogadtam azt” – mondta Čaputová.

Állítása szerint a találkozó nem volt titkos, de azt sajnálja, hogy bizalmas jellegű információk jutottak ki onnét. Leszögezte, hogy a SIS ülésén nem tárgyaltak élő eseteket.

„Ha csak célzás is lett volna erre, akkor felállok és eljövök onnét”

– jelentette ki.

Az elnök asszonyt meglepte, hogy ezzel kapcsolatban néhányan milyen merész következtetéseket vontak le. Ha befolyásolás történt valamely súlyos bűncselekmény kivizsgálása során, azt szerinte ki kell vizsgálni. Az államfő emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok „soha nem látott” helyreállítása zajlik.

„Vigyáznunk kell, hogy senki ne éljen vissza a hatalmával vagy a befolyásával. Ha valakinek van ilyen információja, az illetékes hatóságoknak ki kell azt vizsgálniuk”

– mondta.

A SIS-jelentést, amelyet a Nemzeti Tanács tagjai olvastak el, több hírszerzési információ absztraktjának minősítette. Ha konkrét tényekhez kapcsolódnak, kevésbé fenyegetően hangzanak” – mondta Čaputová, hozzátéve, hogy ez az „absztrakt” nem volt vita tárgya a SIS-ben. Az elnök asszony szerint „nagy dolgok” történnek Szlovákiában, mivel hatalmas befolyással bíró emberek ellen indítanak eljárást. Ettől függetlenül úgy véli, minden gyanút meg kell vizsgálni.

Čaputová emlékeztetett arra, hogy évek óta arról beszélnek, hogy meg kell reformálni a SIS-t, vagy újjá kell építeni a Belügyminisztérium Ellenőrzési Szolgálatát.

„Hiányoznak az ellenőrző szervek. Ez egy elhanyagolt terület”

– figyelmeztetett.

(čas.sk)