Čaputová azt szeretné, ha a volt ellenfele megőrizné a pozícióját

A májusi európai parlamenti választásokat követően, jelenleg folyó európai uniós tisztújítás után újból az energiaügyi biztosi posztot kellene betöltenie Maros Šefčovičnak, az Európai Bizottság szlovák tagjának - jelentette ki Zuzana Čaputová  szlovák elnök hétfőn Varsóban azon a sajtótájékoztatón, amelyet vendéglátójával, Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott.

Čaputová azt szeretné, ha a volt ellenfele megőrizné a pozícióját
Fotó: tasr

Andrzej Duda lengyel elnök a varsói elnöki palota udvarán fogadta hétfőn délelőtt Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnököt. Az elnök asszonyt, aki egynapos látogatásra érkezett Varsóba, katonai tiszteletadással fogadták.

Újságírói kérdésre válaszolva Čaputová "nem jó eredménynek" nevezte, hogy a közép-európai térség a folyamatban lévő uniós tisztújítás során egyelőre nem tett szert magas posztra. Szlovákia ambíciója szerinte az kell, hogy legyen, hogy Šefčovič megmaradjon az eddig betöltött poszton.

Mint ismeretes, a nevezett uniós politikus mérte össze az erejét a szlovák államfőválasztás második fordulójában Čaputovával.

A visegrádi négyek tagállamai közötti eltérésekről is szó esett. „Egyetértettünk abban, hogy a V4 fontos regionális szereplő a közös érdekérvényesítés szempontjából” – jelentette ki a szlovák államfő, hangsúlyozva: a régió hangja erősebb, mint egyetlen ország hangja. „Ugyanakkor meg kell állapítanom, és a beszélgetés során ezt mindketten beláttuk, hogy vannak közöttünk különbségek ” – fűzte hozzá.

Az államfő szerint a legutóbbi választási eredmények is arról tanúskodnak, hogy Szlovákia a legintegráltabb visegrádi ország. Rámutatott: az elnökválasztáson a második körbe két egyértelműen Európa-párti jelölt került, és az európai parlamenti választás eredménye is azt mutatja: Szlovákia az Európai Unióban látja a helyét. Az elnök utalt rá, hogy a visegrádi partnerek nem úgy állnak hozzá a problémák megoldásához, ahogy ő vagy a Szlovák Köztársaság egésze. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy nyíltan tudjanak beszélni a különbségekről. Megjegyezte: minden egyes visegrádi államfővel nyílt és korrekt párbeszédet folytatott.

Čaputová lengyelországi látogatása az utolsó annak a körútnak a során, amelynek keretében az új köztársasági elnök végiglátogatja a visegrádi négyek (V4) országait.

MTI/TASR