Čaputová: A bársonyos forradalom alapozta meg a demokráciánkat

2023. november 16. - 20:54 | Belföld

A bársonyos forradalommal Szlovákia és Csehország közösen rakta le a demokráciája alapjait. 34 évvel ezelőtt a demokrácia győzelméhez elég volt, hogy az emberek egységesek legyenek és kellőképpen bátrak, valamint a „haveli igazság és szeretet”. Végső soron mindennek elegendőnek kellene lennie ahhoz is, hogy megvédjük és megőrizzük a demokráciánkat” – mondta csütörtökön Prágában Zuzana Čaputová államfő, miután virágokat helyezett el és gyertyát gyújtott a Bársonyos forradalom emlékművénél, a Nemzeti sugárúton – tájékoztatott a TASR prágai tudósítója.

Čaputová: A bársonyos forradalom alapozta meg a demokráciánkat
Fotó: Facebook/Zuzana Čaputová

Čaputová leszögezte, november 17-e Szlovákia és Csehország modern kori történelmének legnagyobb ünnepei közé tartozik.

„34 éve a totalitárius rendszer, a propaganda, a hazugság és az erőszak ellen álltak ki az emberek itt, a Nemzeti sugárúton. Egységben, bátorságukat összegyűjtve, a haveli igazsággal és szeretettel felvértezve utasították el az erőszakot. Ha nekik elég volt ennyi ahhoz, hogy győzzön a demokrácia, hiszem, hogy ezek az értékek ma is elegendők a demokrácia megvédéséhez. Csak az elszántságunk kell még hozzá”

- mondta.

Čaputová azt is megemlítette, államfőként utoljára jött Prágába gyertyát gyújtani a Bársonyos forradalom emlékművéhez.

„Az utódomnak azt kívánom, november 17-e ne csak történelmi megemlékezés legyen számára, hanem egy létező értékrendszer átélése”

– mondta az államfő, hozzátéve, a mostani generáció tartozik ezzel annak a nemzedéknek, amelynek köszönhetően mindezt megélheti, és ez érvényes a jövő generációira is.

Az államfő rámutatott, hogy a demokrácia elhozta számunkra a szabadságjogokat, melyek közé a sajtószabadság is tartozik.

„A szabad média a demokrácia része. Világos, hogy a média kritizálja a politikusokat – és számunkra ez olykor kellemetlen lehet, de ez összehasonlíthatatlan azzal, hogy mekkora jelentősége van a sajtószabadságnak a demokrácia szempontjából”

– figyelmeztetett az államfő, hozzátéve, bármilyen korlátozás a demokrácia temetésének kezdetét jelentheti.

Az államfő a prágai várban kezdte csehországi látogatását, ahol élettársával, Juraj Rizmannal együtt fogadta őt Petr Pavel cseh államfő és a feleség, Eva Pavlová. A két elnök magánbeszélgetését követően munkaebéden vettek részt, Čaputová a Csehországban élő szlovákok képviselőivel is találkozott, este pedig a Károly Egyetemen hallgatóival vesz részt egy beszélgetésen.

TASR