Čaputová behívatta Čižnárt és Lučanskýt Trnka szabadlábra helyezése miatt!

Zuzana Čaputová köztársasági elnök behívatta az elnöki palotába Jaromír Čižnár főügyészt és Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt Dobroslav Trnka volt főügyész ügye miatt. Erről pénteken számolt be a köztársasági elnök a közösségi hálón.

Čaputová behívatta Čižnárt és Lučanskýt Trnka szabadlábra helyezése miatt!
Fotó: TASR

„Mindannyian hallottuk azt a hangfelvételt, amelyen Marian Kočner, Dobroslav Trnka és Ján Počiatek beszél, és ami ott elhangzik, az szöges ellentétben áll a bűnüldöző szervek intézkedéseinek eredményével" - mondta, és hozzátette, egy ilyen súlyos esetben, főleg ha az érintett egy volt főügyész, a bűnüldöző szervek ilyen eltérő véleménye aláássa az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

Trnkát hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt vette őrizetbe csütörtökön a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Pénteken a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének végzése alapján szabadlábra helyezték.

Trnkával kapcsolatban a volt főügyész és Ján Počiatek volt pénzügyminiszter közötti beszélgetésről készült felvétel alapján felmerült a Lemikon-ügyben elkövetett gazdasági bűncselekmények gyanúja. Kettejük beszélgetését a Trnka irodájába felszerelt kamera rögzítette. Trnkát hivatali jogkörrel való visszaélés elkövetésével gyanúsították meg tavaly decemberben, amiért nem továbbította a Gorilla-ügy hangfelvételét a nyomozóhatóságoknak.


(TASR/para)