Čaputová behívatta Čižnárt és Lučanskýt Trnka szabadlábra helyezése miatt!

2020. január 17. - 19:42 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök behívatta az elnöki palotába Jaromír Čižnár főügyészt és Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt Dobroslav Trnka volt főügyész ügye miatt. Erről pénteken számolt be a köztársasági elnök a közösségi hálón.

Čaputová behívatta Čižnárt és Lučanskýt Trnka szabadlábra helyezése miatt!
Fotó: TASR

„Mindannyian hallottuk azt a hangfelvételt, amelyen Marian Kočner, Dobroslav Trnka és Ján Počiatek beszél, és ami ott elhangzik, az szöges ellentétben áll a bűnüldöző szervek intézkedéseinek eredményével" - mondta, és hozzátette, egy ilyen súlyos esetben, főleg ha az érintett egy volt főügyész, a bűnüldöző szervek ilyen eltérő véleménye aláássa az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

Trnkát hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt vette őrizetbe csütörtökön a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Pénteken a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének végzése alapján szabadlábra helyezték.

Trnkával kapcsolatban a volt főügyész és Ján Počiatek volt pénzügyminiszter közötti beszélgetésről készült felvétel alapján felmerült a Lemikon-ügyben elkövetett gazdasági bűncselekmények gyanúja. Kettejük beszélgetését a Trnka irodájába felszerelt kamera rögzítette. Trnkát hivatali jogkörrel való visszaélés elkövetésével gyanúsították meg tavaly decemberben, amiért nem továbbította a Gorilla-ügy hangfelvételét a nyomozóhatóságoknak.


(TASR/para)