Čaputová: A békemegállapodásnak tiszteletben kell tartania az ukrán nép akaratát

2024. február 23. - 17:44 | Belföld

Mindennemű megállapodás, amely biztosítja az igazságos békét Ukrajnában, jó megállapodás lesz. Mivel Ukrajna agresszorral szemben védekezik a saját területén, elsősorban az ukrán nép akaratát kell tiszteletben tartani – jelentette ki az Ukrajna elleni orosz invázió megindításának második évfordulója előtt Zuzana Čaputová államfő.

Čaputová: A békemegállapodásnak tiszteletben kell tartania az ukrán nép akaratát
Zuzana Čaputová (TASR)

„Már hónapokkal az invázió előtt megjelentek információk arról, hogy Oroszország készül valamire Ukrajna ellen. Ezt folyamatosan cáfolták, a határ közelében tartott hadgyakorlatról beszéltek, aztán nácitlanításról és béketeremtő műveletről. Mindannyian emlékezhetünk ezekre a kijelentésekre, amelyek nem bizonyultak igaznak” - mondta az államfő.

Hozzátette, akkoriban senki sem sejtette, mi fog történni, és meddig képesek elmenni (az oroszok). „A nemzetközi és a szlovák segítségnek, és a hősies ukrán védekezésnek köszönhető, hogy a harcokat sikerül nagyrészt az ország keleti részén tartani. Ugyanakkor Ukrajna egész területét és a fővárost is lövik, én is felkerestem Kijevet és a tőle keletre eső területeket a konfliktus kitörése után. Mindenütt érezni a háborút, de mindenekelőtt a mérhetetlen emberi tragédiákat” – hangsúlyozta az államfő.

TASR