Čaputová beszólt Kiskának, Šefčovič kizárta, hogy Ficót az alkotmánybíróságra küldené

2019. március 12. - 09:58 | Belföld

Hétfőn este a két legesélyesebbnek tartott elnökjelölt, Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič csapott össze a Denník N napilap által rendezett vitaesten.

Čaputová beszólt Kiskának, Šefčovič kizárta, hogy Ficót az alkotmánybíróságra küldené
Fotó: TASR

Az eseményen eddig nem hangoztatott álláspontok hangzottak el: az egyik oldalon Zuzana Čaputová elhatárolódott Andrej Kiska államfőtől, a másik oldalon Maroš Šefčovič jelentette ki, hogy elnökként nem nevezné ki alkotmánybírónak az őt jelölő Smer-SD elnökét, Robert Fico exkormányfőt.

Az ellenzéki elnökjelölt, Zuzana Čaputová élesen bírálta Andrej Kiska államfőt, aki éppen őt támogatja az elnökválasztáson. Arra a kérdésre, hogy Andrej Kiskának az elmúlt hetekben napvilágra kerülő adóügyei miatt nem kéne-e mérlegelnie a jövőbeli politikai szerepvállalását, Čaputová váratlan, de egyértelmű választ adott.

"Becsülöm a köztársasági elnköt, de én a helyében nem szállnék be a pártpolitikába"

- jelentette ki Zuzana Čaputová. A másik oldalon Maroš Šefčovič mondott olyat, amit ezidáig nem lehetett hallani tőle. Arra a kérdésre, hogy tud-e egyértelműen nyilatkozni arról, hogy elnökként kinevezné-e alkotmánybírónak Robert Ficót, a Smer-SD elnökjelöltje így felelt:

"Találkoztam Fico úrral, beszéltünk erről a szituációról. (...) Elismerte, hogy ez a kérdés megosztja Szlovákiát, emiatt egyértelműen kijelentette, hogy az elkövetkező 12 évben nem jelölteti magát alkotmánybírói posztra. Tehát ez a téma nem vár további megoldásra."

Az államfőválasztásra március 16-án, szombaton kerül sor.

(DenníkN/para)