Čaputová a bizalmi válságra és a társadalom polarizációjára hívta fel a figyelmet november 17-e kapcsán

2019. november 17. - 09:37 | Belföld

A bizalmi válságra, a társadalom polarizációjára, valamint a polgárok jogainak és méltóságának egyenlőtlenségeire hívta fel a figyelmet Zuzana Čaputová államfő.

Čaputová a bizalmi válságra és a társadalom polarizációjára hívta fel a figyelmet november 17-e kapcsán
Fotó: TASR

A köztársasági elnöke szombaton a Szlovák Nemzeti Színházban tartott gálakoncerten mondott beszédet, amelyet a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából rendeztek Pozsonyban.

Az államfő hangsúlyozta, a demokrácia nem a siker záloga, de esélyt ad arra, hogy folytassuk a jobb felé vezető változásokat.

Čaputová szerint a szlovákiai társadalom nem kis része jelenleg amiatt csalódott, hogy az alkotmányos garancia, mely szerint az emberek szabadok és egyenlők mind jogilag, mind méltóságilag, főként csak papíron érvényesül, mintsem a valóságban.

Az elnök egyúttal rámutatott az emberek államba vetett bizalmának krízisére, az igazságszolgáltatás működésében tapasztalható kudarcok felismerésére, illetve a politika és a biznisz összekapcsolására.

„Bármilyen szabadság, amelyet ’89 novembere után megszereztünk, nagyon erősen kell, hogy kompenzálva legyen felelősséggel” – hangsúlyozta, majd hozzátette, rajtunk múlik, hogy 30 év eltelte után hogyan élünk a demokrácia adta lehetőségekkel.


(TASR)