Čaputová bízik benne, hogy Biden hivatalba lépése megerősíti Szlovákia és az USA közti kapcsolatokat

2021. január 20. - 21:13 | Külföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök bízik benne, hogy Joe Biden új amerikai elnök és Kamala Harris alelnök hivatalba lépése megerősíti a Szlovákia és az USA közti kapcsolatokat.

Čaputová bízik benne, hogy Biden hivatalba lépése megerősíti Szlovákia és az USA közti kapcsolatokat
Fotó: TASR/AP

Čaputová levelében megköszönte Bidennek, hogy hosszú ideje érdeklődik Közép-Európa iránt. Egyúttal örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az új amerikai elnök szeretné, ha az USA ismét csatlakozna a párizsi klímaegyezményhez.

„Szorítok Biden elnök úrnak és csapatának, hogy sikerüljön összefognia az amerikai társadalmat a feszültségek enyhítése céljából odahaza és a világban is” – fűzte hozzá.

Igor Matovič kormányfő erőt és kitartást kívánt az új amerikai elnöknek. „Szlovákia készen áll arra, hogy elkötelezett partner és szövetséges legyen a demokrácia világát meghatározó értékekkel” – írta a Twitteren.

Boris Kollár parlamenti elnök is gratulált Bidennek a közösségi oldalán, és egyúttal sok jó döntést kívánt neki.

„A Szlovák Köztársaság gratulál az Egyesült Államok új elnökének, Joe Bidennek a hivatalba lépéséhez, és sok erőt és sikert kíván ehhez az igényes funkcióhoz” – írta közleményben a beiktatás kapcsán a szlovák külügyminisztérium, amelyben kiemelik, az Egyesült Államok Szlovákia stratégiai partnere és szövetségese.


(TASR/para)