Čaputová: Bizonyítsuk be, hogy képesek vagyunk fenntartani a demokráciát!

2023. május 29. - 15:16 | Belföld

Bár az európai egységet próbára tette a dezinformációk terjedése, a demokratikus értékek védelmében és a globális kihívásokkal való megbirkózás terén bizonyította hatékonyságát és értékét – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök a pozsonyi nemzetközi Globsec konferencián tartott beszédében. „Mutassuk meg, hogy nemcsak teret adni tudunk, hanem fenntartani is képesek vagyunk a szabadságot és a demokráciát Európában" – hangsúlyozta az államfő az Európai Uniót érő kihívásokkal kapcsolatban.

Čaputová: Bizonyítsuk be, hogy képesek vagyunk fenntartani a demokráciát!
Fotó: TASR - Jakub Kotian

Čaputová megjegyezte, hogy az Európai Unió hatékonyságát, és egységének eszméjét igazolta az ukrajnai agresszióval kapcsolatos energiaválság és az Oroszország elleni közös szankciók. Čaputová megfogalmazása szerint a megtámadott országnak nyújtott segítség nemcsak a nemzetközi szolidaritás jele, hanem az önvédelem eszköze is. „Azzal, hogy Ukrajnának segítünk, a lehető legtávolabb tartjuk határainktól az orosz agresszort, amivel magunkon segítünk" – mondta az államfő a Moszkvából terjesztett retorikára utalva.
Čaputová hangsúlyozta, példátlan, ami a keleti szomszédunk területén történik, és az ilyesminek nincs helye a 21. században. Hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot, és meg kell büntetni azokat, akik ezt megsértik.

Úgy fogalmazott, kihívások elé néz az európai egység iránti elkötelezettség hosszú távú fenntarthatósága. „Ellenfeleink azt remélik, hogy egy hosszan tartó nehéz időszak egy masszív dezinformációs kampánnyal együtt képes megváltoztatni a közvéleményt és a politikai hatalmat úgy, hogy az ne helyezkedjen többé elvi álláspontra az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban" – figyelmeztetett az elnök.

Az államfő rámutatott, hogy a félretájékoztató hadjáratok a demokráciát támadják, mégpedig úgy, hogy visszaélnek a vívmányaival. „A szólásszabadság örve alatt rombolják a demokráciát” – mondta az összeesküvés-elméletekről és az álhírekről. Az effajta propaganda azt akarja elhitetni, hogy az ország vezetőit nem érdeklik a nemzeti ügyek, és ebből a szélsőséges csoportok profitálnak. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy emiatt Európának nagyobb ellenőrzés alá kell vonnia az online teret.

A Globsec biztonságpolitikai konferencia globális biztonsági kérdésekkel, a transzatlanti együttműködéssel és a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozik, az idei rendezvény központi témái az ukrajnai háború, annak európai következményei, valamint a globális párbeszéd, és a globális bizonytalanság leküzdése. Május 29-e és 31-e között 63 államból összesen 1300 vendég érkezik a szlovák fővárosba. Részt vesz a konferencián Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, vagy például Alekszandar Vucsics szerb elnök is.


TASR