Čaputová is bizonytalan, észszerűbb és kiszámíthatóbb döntéseket vár

2020. október 22. - 11:59 | Belföld

A köztársasági elnök a közösségi oldalán írt arról, hogy az utóbbi hetekben a bizonytalanság érzése uralkodik az emberekben, éppen ezért egy olyan időszakban, amikor további szigorítások várhatók, racionális, indokolt, tárgyilagos és kiszámíthatóbb döntésekre van szükség.

Čaputová is bizonytalan, észszerűbb és kiszámíthatóbb döntéseket vár
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Az illetékeseket arra kérte, világosan kommunikáljanak arról, mit és milyen feltételekkel terveznek megvalósítani.

"Nehéz helyzetben vagyunk, különösen úgy, ha néhány hét múlva beteljesülnek az előrejelzések a több ezer kórházi ápoltról. Sokkal inkább szükség van nyugalomra és biztonságra, mint máskor" - jegyezte meg annak kapcsán, hogy pillanatnyilag kaotikusak és zavarosak az információk a járványintézkedések kapcsán.

Úgy véli, az embereknek nagy erőre és elszántságra lesz szükségük, hogy átvészeljék ezeket a nehéz heteket. "Elszántságra, melyet elveszítünk a bizonytalanságban és a stressz során, melyet az eredményez, hogy naponta többször is más-más tervek hangzanak el, melyek néhány órával később megváltozhatnak. Egy olyan helyzetben, amikor igyekeznünk kellene megszerezni vagy visszanyerni az emberek bizalmát. Egy olyan helyzetben, amikor felelőtlennek minősítik azokat is, akik pusztán félnek" - szögezte le.

Zuzana Čaputová szerint itt az idő, hogy végre felkészítsük a kórházainkat. "Biztosítsuk az egészségügyi személyzetet a tartalékainkból és akár külföldről. Keressük az alternatív megoldásokat arra az esetre, amikor majd a betegek száma meghaladja a kórházak kapacitását, oldjuk meg, hogyan biztosítjuk majd a sürgős egészségügyi ellátást a kórházak korlátozott működése mellett. Biztosítsunk kellő mennyiségű egészségügyi segédeszközt, és képezzük ki a személyzetet a nehéz esetek ellátására" - írta.

Emlékeztetett arra is, hogy találkozik olyan emberekkel, akik maszkot viselnek, fegyelmezetten viselkednek és segíteni szeretnének ebben a bizonytalan időszakban.

"Ma Önök, a polgáraink jelentik számomra a biztonságot. Köszönöm Önöknek. Sikerülni fog!" - fogalmazott.

(TASR)