Čaputová: Csak a bírók tarthatnak tükröt az igazságszolgáltatás elé

2020. szeptember 9. - 08:51 | Belföld

Csakis a bírók tarthatnak tükröt az igazságszolgáltatás elé – közölte Zuzana Čaputová államfő kedden, a csehországi Kroměřížben tartott jogászkonferencián. Erről az elnöki hivatal tájékoztatott a hivatalos weboldalán.

Čaputová: Csak a bírók tarthatnak tükröt az igazságszolgáltatás elé
Fotó: TASR

Čaputová a beszédében az igazságszolgáltatás helyzetének a javítására hívta fel a figyelmet.

„A nyilvánosság szlovák igazságszolgáltatásba vetett bizalma nagyon alacsony, az egyik legalacsonyabb az EU tagországai közül, miközben a közvélekedés bizonyos mértékben a probléma nagyságát tükrözi” – mondta.

Čaputová szerint a legutóbbi parlamenti választásoknak is az igazságszolgáltatás, valamint a korrupció elleni harc volt a fő témája.

„Ezért a végrehajtó és törvényhozó hatalom képviselői arra törekszenek, hogy jelentősebb mértékben járuljanak hozzá az igazságszolgáltatás helyzetének a helyreállításához” – mondta a konferencián.

Az államfő hangsúlyozta a bírói önreflexió fontosságát, illetve annak szükségességét, hogy egyes egyének kudarcára megérkezzen a megfelelő reakció. Ezzel szerinte hozzá lehet járulni a bíróságok felelősségteljes működéséhez.

„A bírók az egyetlenek, akik anélkül állíthatnak tükröt az igazságszolgáltatás elé, hogy bárki is azzal vádolhatná meg őket, hogy beavatkoznak annak függetlenségébe” - mondta.

Čaputová szerint Szlovákiának eddig sosem volt még akkora szüksége a bölcs és tiszteletreméltó bírók hangjára, mint ma. Olyan személyiségekre van szükségünk, akikben megbízhatunk, hogy bízhassunk az intézményekben, és hogy bízhassunk a demokráciában” – mondta az államfő.


TASR