Čaputová csak néhány szlovákiait engedett el az ukrán hadsereghez, Dankóék a konfliktusba való bevonástól tartanak

2022. július 18. - 14:28 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök eddig tíz személy kérvényét bírálta el, aki jelezte szolgálati szándékát az ukrán hadseregben. Csupán négy esetben adta áldását, a másik hatot elutasította.

Čaputová csak néhány szlovákiait engedett el az ukrán hadsereghez, Dankóék a konfliktusba való bevonástól tartanak
Fotó: TASR

Martin Strižinec, az elnök szóvivője szerint Čaputová a védelmi, a bel- és a külügyminisztérium javaslatai szerint bírálta el a kérelmeket.

Az SNS felszólította az államfőt, hogy hagyjon fel az engedélyek kiadásával. „Biztonsági kockázatot jelent az, hogy kivételt kapnak szlovákiaiak az ukrán hadseregben való harchoz” – áll az állásfoglalásban. A párt attól tart, hogy ezzel Szlovákiát is bevonják a konfliktusba. Andrej Dankóék bíznak benne, hogy Čaputová visszavonja a döntését, és Szlovákia egy állampolgárának sem engedélyezi az ukrán hadseregben való részvételt.

Röviddel az ukrajnai háború kitörését követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólított mindenkit, aki „csatlakozni akar Ukrajna, Európa és a világ megvédéséhez”, az harcoljon az ukrán katonák mellett. Az ottani törvények szerint a külföldiek beléphetnek az ukrán hadsereg egységeibe, miközben önálló idegenlégiót hoztak létre Ukrajna megvédésére.

A szlovák törvények szerint az idegen ország hadseregében való részvételt a köztársasági elnöknek kell engedélyeznie. A kérelmet a járási hivatalon kell feladni, majd a védelmi, a bel- és a külügyminisztérium is véleményezi.


TASR/para