Čaputová csatlakozott a világméretű kampányhoz, amiben benne van Justin Bieber és Shakira is

2020. június 29. - 07:43 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a hétvégén csatlakozott a Global Goal Unite nevű világéretű kampányhoz, mely a koronavírus okozta Covid-19 megbetegedés elleni vakcina kifejlesztését célozza.

Čaputová csatlakozott a világméretű kampányhoz, amiben benne van Justin Bieber és Shakira is
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

A kampányban olyan híres személyiségek vesznek részt, mint Angela Merkel német kancellár vagy António Guterres ENSZ-főtitkár a politika oldaláról, illetve Justin Biber és Shakira a szórakoztatóiparból.

Martin Strižinec elnöki szóvivő azzal magyarázta a kampányhoz való csatlakozást, hogy annak célja a vakcina elérhetővé tétele mindenki számára a világon. Az államfő szerepelt annak a koncertnek az előzetesében, melyet az egész világon közvetítettek, emellett videón beszédet mondott a világ adományozó vezetőinek online gyűlésén. Megemlítette azt a 750 ezer eurót, amelyet Szlovákia szánt erre a célra májusban.

Čaputová emlékeztetett a szlovák kutatókra, illetve a Szlovákiában kifejlesztett Covid-19 tesztre.

"Azok közé tartozunk a világon, akiknek a legjobban sikerült kezelni ezt a válságot, ám ahhoz, hogy leküzdjük, mindannyiunkra szükség van, nemcsak néhányunkra. Szükségünk van orvosságra. Mindenki számára, fajtól, gazdasági és politikai erőtől függetlenül. Függetlenül attól, melyik országból vagy kontinensről származunk" - jegyezte meg.

Strižinec emlékeztetett arra is, hogy az online gyűlés során 6,15 milliárd eurót sikerült összegyűjteni a vakcina kifejlesztésére.

Az Európai Bizottság által indított kampány legfőbb partnere a Global Citizen nevű amerikai civil szervezet, továbbiak pedig a Bill & Melinda Gates Foundation, a Bloomberg Philanthropists, a Wellcome Trust és az ENSZ.

(TASR)