Čaputová eddig elégedett Ódorral, de azt titkolja, indul-e újra elnöknek

2023. május 26. - 09:25 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Joj TV Na hrane c. műsorában elmondta, egyelőre elégedett Ódor Lajos kormányának ténykedésével, noha tisztában van vele, hogy még csak rövid ideje nevezte ki.

Čaputová eddig elégedett Ódorral, de azt titkolja, indul-e újra elnöknek
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Az államfő megjegyezte, a kormány olyan témákkal foglalkozik, amelyek rendkívül fontosak jelenleg az ország számára. Mint mondta, nemcsak a szakmaiságukkal elégedett, de azzal is, hogy nem hagyják magukat belerángatni a politikai játszmákba. Rámutatott, hogy a kormány tagjai már a kinevezésük előtt támadások célpontjai voltak, és ezek továbbra sem csitulnak. Emlékeztetett, hogy a kinevezett kormány az első harminc napjában teljes hatáskörrel rendelkezik, önállóan működhet.

Reagált arra is, ami a parlamentben zajlik, és úgy véli, hogy nem épp kielégítő a kép, amit jelenleg a parlamenti munka mutat. Két törvényt ő maga megvétózott, a következő napokban pedig folytatja majd a munkáját ez ügyben, újabb törvényeket dobhat vissza.

A Joj TV adásában nem nyilatkozott arról, hogy indul-e ismét a jövő évi elnökválasztáson. Emlékeztetett arra, hogy a belpolitikai helyzetre való tekintettel sem akar erről nyilatkozni egyelőre, másrészt pedig felelős döntést szeretne hozni. Hozzátette még azt, hogy a megfelelő időben beszélni fog erről.

Čaputová reagált arra is, hogy felmerült, a választások után felálló parlamenti többség adott esetben kísérletet tehet az elnökválasztási rendszer megváltoztatására. Azt mondta, hallott erről, de nem tudja, milyen mértékban alapszik ez a valóságon.

A SIS igazgatója, Michal Aláč leváltása kapcsán azt közölte, hogy ez nyitott kérdés, Ódor Lajos dönthet róla, és azt szeretné, ha először is ő ebben tisztán látna.

(TASR)