Čaputová egy fontos dologra kérte meg az egész országot!

2022. november 25. - 12:26 | Belföld

Mindannyiunknak közösen kell fellépni a nők elleni erőszak ellen, nők és férfiak egyaránt, hogy minden nő és minden lány biztonságban és erőszak nélkül élhessen Szlovákiában. Ezt hangsúlyozta Zuzana Čaputová köztársasági elnök a nők elleni erőszak elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából.

Čaputová egy fontos dologra kérte meg az egész országot!
Zuzana Čaputová (TASR)

"Fontos a hozzáállásunk, amely nem bagatellizálja az erőszakot, és soha nem vádol egy nőt a vele szemben elkövetett erőszakért való társfelelősséggel. Ez soha nem az ő hibája" - húzta alá az elnök.

Az államfő rámutatott a szakszerű és ingyenes segítségre például a 0800 212 212-es non-stop országos segélyvonalra. Leszögezte: a nők nincsenek egyedül, még akkor sem, ha fizikai, lelki, szexuális vagy gazdasági erőszakot élnek át, vagy ha partnerük üldözi vagy irányítja őket.

Továbbá a Munka- és Családkutató Intézet (IVPR) országos kampányt indít Állítsuk meg a nők elleni erőszakot! címmel.

A központ rámutatott, hogy Szlovákiában a nők és lányok negyede tapasztal családon belüli erőszakot 15. születésnapja után, és minden ötödik nő tapasztalt már erőszakot jelenlegi vagy korábbi partnerétől. Kiemelték, hogy a nők mindössze 15 százaléka fordult a rendőrséghez az általa tapasztalt erőszak miatt, és csak 13 százalékuk fordult pszichológiai segítségért.

"2017 és 2021 között 47 nőt ölt meg a férje vagy az élettársa Szlovákiában"

- tette hozzá a központ.

A központ arra is rámutatott, hogy az elmúlt öt évben Szlovákiában elkövetett gyilkosságok egyötödéért a rokonok a felelősek. Továbbá kiemelték, hogy a szlovákiai nők 4,9 százaléka (körülbelül 100 000 nő) tapasztalt már szexuális erőszakot is. "A nemi erőszak és a szexuális visszaélések áldozatainak túlnyomó többsége nő és lány. A 2018-2021 közötti időszakban összesen 1405 áldozat több mint 87 százalékát tették ki" - tette hozzá a IVPR.

A központ szerint a nők 88 százaléka ismerte a szexuális erőszak elkövetőjét, és a fogyatékkal élő nők kétszer-ötször nagyobb veszélynek vannak kitéve.


(TASR)

„Közösség által ellenőrizve” ikon