Čaputová egy új minisztérium élére nevezte ki Remišovát

2020. július 1. - 11:48 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szerdán megbízta Veronika Remišovát (Za ľudí) az újonnan létrehozott Befektetési, Régiófejlesztési és Informatizációért Felelős Minisztérium (MIRRI) vezetésével. Az államfő a beszédében figyelmeztetett: Remišová egy olyan tárcát vesz át, amely kulcsfontosságú szerepet tölthet be Szlovákia átalakulásában.

Čaputová egy új minisztérium élére nevezte ki Remišovát
Igor Matovič, Zuzana Čaputová és Veronika Remišová (Fotó: TASR)

Az államfő hozzátette: Remišovának meg kell határoznia az állami szerv hatékony működésének szabályait, és aktívan ki kell vennie a részét Szlovákia fejlesztési stratégiájának és jövőbeli víziójának a kialakításában.

„Mint tudjuk, Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, amelyek a leglassabban használják fel az uniós forrásokat. Ezen az állapoton változtatni kell. Arra van szükség, hogy azokat a nem kis forrásokat, amelyekhez még ebben az időszakban hozzáférhetünk, transzparens módon és fölösleges bürokratikus terhek nélkül használhassuk fel, a korrupció legkisebb jele nélkül” – tette hozzá az államfő. Remišovától azt várja, hogy meghatározza az uniós támogatások felhasználásának új szabályait. Szerinte Remišová azon elképzelése, hogy az országnak csak egy operációs programja legyen, összhangban van ezzel a célkitűzéssel.

Čaputová ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Remišovára egy új, rendkívüli feladat is vár, amely az Európai Bizottságtól kapott körülbelül 8 milliárd euró felhasználásával függ össze. Ezekből a forrásokból különböző reformokat kellene fedezni. „Egy nem mindennapi lehetőségről van szó. Meg vagyok róla győződve, hogy most kell összekapcsolni az ország legjobb elméit, hogy segítsék annak a víziónak és azoknak az egyértelmű prioritásoknak a meghatározását, amelyek elősegítik, hogy egy zöldebb, korrektebb és modernebb országban élhessünk” – közölte az államfő.

Čaputová továbbá kiemelte Remišová azon igyekezetét is, hogy a tárcán belül fiatal, ügyes és képzett munkaerőt alkalmazzanak. „Nem lesz könnyű feladat, mert sokszor olyan jól fizetett emberekről van szó, akikből a magánszektoron belül is kevés van. Az állam viszont csak nehezen veheti fel a versenyt azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a magáncégek kínálnak nekik” – véli Čaputová.

Az államfő szerint az egyetlen dolog, amit a tárca többletként kínálhat fel, hogy a munkájuknak hatalmas hatása van, illetve ez egyfajta lehetőséget jelent arra, hogy több millió embernek jobbá tegyék az életét. Ehhez azonban az kell, hogy a fiatalok megbízzanak az államban, és azokban az emberekben, akik az országot vezetik. „Ezért a sikerük nemcsak az elvégzett munkától fog függeni, hanem azoktól az értékektől is, amelyeket el tudnak fogadtatni és meg tudnak védeni” - zárta Čaputová azt is hozzátéve, hogy Remišovának sok sikert kíván.

Az új minisztérium szerdán átveszi a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesi hivatal (ÚPVII) hatásköreit, és az eddig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (MPRV) tartozó régiófejlesztés témakörét is átvállalja. Ez utóbbi hatáskörök átruházása október 1-től lép érvénybe. Azt a törvényjavaslatot, amely szerint a korábbi hivatal minisztériummá alakul át, Igor Matovič (OĽaNO) kormánya május 11-én hagyta jóvá. A javaslat gyorsított eljárásban került a parlament elé, ahol azt május 15-én megszavazták. Az államfő május 25-én írta alá a törvényt.

(TASR)