Čaputová: Elengedhetetlen, hogy Szlovákia egységes külpolitikát képviseljen külföldön

A Szlovákia három legfőbb közjogi méltósága által képviselt külpolitikai iránynak egységesnek kell lennie. Ezt Zuzana Čaputová államfő jelentette ki csütörtökön azután, hogy Andrej Dankóval (SNS), a parlament elnökével és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel közösen a pozsonyi várban aláírták a Szlovákia pro-európai és pro-atlanti irányvonaláról szóló deklarációt.

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy Szlovákia egységes külpolitikát képviseljen külföldön
Fotó: TASR

„Nagyon fontosnak és abszolút elengedhetetlennek tartom, hogy Szlovákia egységes külpolitikát képviseljen külföldön. Hogy eloszlassunk minden kétséget azzal kapcsolatban, milyen a külpolitikai irány és mik a prioritások. Az SZK elsőrendű érdeke, hogy idehaza és külföldön is egy és ugyanazon, érthető nyelven beszéljünk az értékekről” – fogalmazott Čaputová.

„Ma egyértelműen deklaráltuk, hogy a Szlovák Köztársaság számára a legjobb hely az egységes, erős és védett Európai Unió” – jelentette ki Danko, hozzátéve: az uniónak nincs alternatívája, a kollektív biztonság szempontjából pedig a NATO a legjobb alternatíva. Ugyanakkor Danko azt is hangsúlyozta, hogy bár Szlovákia az EU tagja, négy világtáj van, és mindenkivel párbeszédet kell folytatni.

Pellegrini szerint is meg kell erősíteni a széles politikai konszenzust és egyértelművé kell tenni az állampolgárok előtt Szlovákia geopolitikai hovatartozását. „Ez különösen sürgető ma, amikor a populizmus és az extrémizmus erősödése kéz a kézben jár a demokratikus társadalom működésének alapjait támadó dezinformációs kampányokkal” – fűzte hozzá a kormányfő.

Kiemelte: Szlovákia az európai együttműködés minden formájából kiveszi a részét. Egyben elutasította az Európát megosztó mesterséges válaszvonalakat, amelyek szerinte ellentétesek az európai integráció gondolatával.


(TASR)