Čaputová elfogadta Mičovský lemondását és kinevezte Samuel Vlčant földművelésügyi miniszternek

2021. június 8. - 13:53 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő kedden elfogadta Ján Mičovský (OĽaNO) földművelésügyi miniszter lemondását. 

Čaputová elfogadta Mičovský lemondását és kinevezte Samuel Vlčant földművelésügyi miniszternek
Fotó: TASR

A minisztérium vezetésével a korábbi államtitkárt, Samuel Vlčant bízta meg.

Vlčan a Matovič-kormány tavalyi megalakulása után lett a minisztérium államtitkára. Igaz, csak három hónapig, majd rejtélyesen távozott posztjáról, és Igor Matovič kormányfő tanácsadója lett. Korábban bankárként dolgozott.

Mičovský egy hete nyújtotta be lemondását, miután egy általa a posztra jelölt vezető beosztású személyt korrupcióval gyanúsítottak meg. Hétfőn azonban közölte, visszavonja lemondását, amit azzal indokolt, hogy sokan támogatásukról biztosították, és nem akar elmenekülni. A miniszterelnök ezt követően arról tájékoztatott, hogy időközben megállapodott a köztársasági elnökkel Vlčan kinevezéséről.

Čaputová megköszönte a távozó tárcavezető munkáját. Mint fogalmazott, Mičovský lemondása megfelelt a szakmai és politikai tevékenységét kísérő elvárásoknak.

Az államfő megjegyezte, Mičovský az egyik legnehezebb tárcát vezette, mert sok befolyásos csoport – nagy- és kistermelők, élelmiszer-termelők, kereskedők, fogyasztók, erdészek, természetvédők – érdekeinek összehangolására volt szükség.

Vlčanhoz szólva kiemelte, rövid időn belül nagy kihívásokkal kell megküzdenie. Ezek közé tartozik a tárca személyi stabilizálása, a nyilvánossággal és a szakmai szervezetekkel való kapcsolatok megszilárdítása, valamint az új beruházási stratégia, amely az EU beruházási és költségvetési időszakához kapcsolódik a 2021-2027 évekre.

Kapcsolódó cikk:
Lemondott, majd maradt volna, de nem kellett: Ján Mičovskýt a kormányfővel egyeztetve kedden leváltja Zuzana Čaputová


(parameter)