Čaputová is ellátogat Kijevbe, szovjet helikoptereket is vihet magával

2022. május 16. - 10:42 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök ugyan nem vett részt azon a parlamenti ülésen, melyen távúton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt, elfogadja a szomszéd államfő meghívását, és vélheetően nem megy üres kézzel. 

Čaputová is ellátogat Kijevbe, szovjet helikoptereket is vihet magával
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Zelenszkij csütörtöki telefonbeszélgetésük során hívta meg Ukrajnába Čaputovát. "A köztársasági elnök szívesen elfogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívását Kijev meglátogatására, ugyanis ez egy további módja Ukrajna támogatásának" - üzente Martin Strižinec szóvivő. Pontos dátumot egyelőre nem tudni, erről a következő hetekben születhet döntés.

Korábban már Eduard Heger miniszterelnök is ellátogatott Kijevbe, és akkor hozták nyilvánosságra, hogy Ukrajnába szállítjuk a szlovák hadsereg S-300-as légvédelmi rendszereit, amiért Zelenszkij többször is köszönetet mondott. "Az ukránok mindig emlékezni fognak arra, hogyan adott Szlovákia az országunknak olyasvalamit, ami valóban segített" - szögezte le legutóbb a szlovák parlamentben közvetített beszédében.

Szlovákia a légvédelmi rendszereken kívül akvnavetőkkel és egyéb munícióval, repülőgép-üzemanyaggal, valamint Igla típusú légvédelmi rakétákkal is támogatta az ukrán hadsereget, és ez a későbbiekben további harcászati eszközökkel bővülhet.

Čaputová korábban már említette, hogy ha Ukrajnába megy, akkor nem volna illendő üres kézzel mennie. Különösen úgy, hogy ő a hadsereg főparancsnoka. A védelmi minisztériummal most annak részleteit oldják, hogy milyen módon segíthetnek. Szóba kerültek már azok a szovjete típusú Mi-17-es helikopterek, amelyeket a hadsereg használ. Kettő a belügyminisztérium tulajdonában is van, közülük egy hosszú ideje használhatatlan. Martina Kovaľ Kakaščíková védelmi szóvivő közölte, hogy ezeknek a helikoptereknek az odaadományozásáról is szó van.

Az ukrán elnök többször is kifejtette, szívesen fogadnának a keleti NATO-tagországoktól MiG-29-es vadászgépeket, a szlovák repülőgépek odaajándékozásáról azonban Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint most nem tárgyalnak. Ezt megelőzően ugyanis először a szlovák légtér védelmét kellene megoldani, amit a jövőben Lengyelország vállalhat.

Az ukránok emellett hosszú ideje kérnek szárazföldi technikát is, és szóba került, hogy a Zuzana típusú önjáró lövegeken kívül tankokat vagy galogsági harckocsikat is odaadnánk. Kakaščíková szóvivő azonban leszögezte, hogy továbbra is érvényes, hogy erre akkor kerülhet sor, ha megfelelően pótolták azokat.

(SME)