Čaputová első személyi döntése: Mészáros Lajost új feladattal bízta meg

2019. június 18. - 18:24 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök Elena Berthotyovát és Mészáros Lajost nevezte ki az Országos Bírósági Tanácsba - tájékoztatta a TASR hírügynökséget az elnöki iroda.

Čaputová első személyi döntése: Mészáros Lajost új feladattal bízta meg
Mészáros Lajos, Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Elena Berthotyová (Fotók: prezident.sk)

A kinevezés június 18-án, vagyis azonnal hatályba lépett.

Az Országos Bírósági Tanács (Súdna rada) a bírói testület legmagasabb szerve. A tanácsnak 18 tagja van, 9 tagját az általános bíróságok bírái választják meg, 3 tagját a parlament, továbbá 3 tagját az államfő, és további 3 tagját pedig a kormány nevezi ki.

Az utóbbi két évtizedben alkotmánybíróként tevékenykedő Mészáros Lajos szerkesztőségünknek elmondta, megtiszteltetés számára, hogy a szombattól államfői feladatot ellátó Zuzana Čaputová egyik első személyi döntéseként hozta meg ezt a határozatot.

Az Országos Bírósági Tanács feladata a bíróságok függetlenségének garantálása, és az egyik legfontosabb jogköre a személyi kérdéseket érinti: ez a testület határoz például a Legfelsőbb Bíróság elnökéről, dönt a bírák előmeneteléről, illetve arról, kik képviselik Szlovákiát az EU bíróságán, illetve az Európai Tanács Bíróságán. Az Országos Bírósági Tanács ebben az új felállásban jövő hét hétfőn kezdi meg működését.

Mészáros Lajos jókai származású, Dunaszerdahelyen él, 19 éven keresztül volt a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának bírája, ő volt a Kassán működő taláros testület első magyar nemzetiségű tagja. 2019. február 15-én ott lehettünk utolsó kassai munkanapján, és benézhettünk az alkotmánybíróság kulisszái mögé.

(parameter)