Čaputová: Emlékeznünk kell a megszállásra, ne torzítsunk a történelmen

2021. augusztus 21. - 10:29 | Belföld

Szlovákiának emlékeznie kell az 1968 augusztusi eseményekre, hogy ne engedje meg a történelem elferdítését. Ezt Zuzana Čaputová elnök asszony jelentette ki Csehszlovákia a Varsói Szerződés csapatai általtörténő megszállásának 53. évfordulója alkalmából.

Čaputová: Emlékeznünk kell a megszállásra, ne torzítsunk a történelmen
Fotók: Zuzana Čaputová Facebook-oldala

Csehszlovákia megszállásának áldozatairól pénteken emlékezett meg, amikor is koszorút helyezett el a pozsonyi Comenius Egyetem épülete előtt. A TASR -t szóvivője, Martin Strižinec tájékoztatta.

„Emlékeznünk kell erre a napra. Emlékeznünk kell rá, hogy ne engedjük meg a történelem hamisítását és elferdítését. És emlékeznünk kell rá azért is, hogy érzékenyebbek legyünk a ma körülöttünk folyó eseményekkel szemben“ – mondta az elnök asszony.

Čaputová szerint a „szövetséges“ csapatok inváziója nem baráti segítség volt, hanem a prágai tavasz demokratizálási törekvéseinek elnyomására irányult, és a szovjet megszállás következő 20 évének előfutára volt.

„Soha nem felejtjük el 1968. augusztus 21. reggelét. Azok, akik akkor éltek, örökké emlékzni fognak a repülőgépek, a harckocsik hangjára és a mindenütt jelenlévő katonákra. Azok számára, akik később születtünk, ezek a napok történései szüleink elbeszéléséből ismertek, azok nyomán emlékezünk rájuk – tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy több száz család generációs traumáját okozta szerettei halála. „Danka Košanovát, Stanislav Sivákot és Ján Holíkot szovjet katonák lövedékei ölték meg Pozsonyban, a Šafárik téren, a Comenius Egyetem lépcsője közelében“ – zárta mondandóját.

TASR