Čaputová  és Pellegrini ellátogatott abba a nyitrai iskolába, amelynek négy diákja halt meg

2019. november 15. - 14:58 | Belföld

A nyitrai Műszaki Szakközépiskola tanárai és diákjai péntek reggel lerótták kegyeletüket a szerdai buszbaleset áldozatai előtt. Az iskolába látogatott Zuzana Čaputová államfő, Peter Pellegrini kormányfő és Martina Lubyová  oktatási miniszter is, hogy megemlékezzenek azokról a tanulókról, akik a balesetben veszítették életüket.

Čaputová  és Pellegrini ellátogatott abba a nyitrai iskolába, amelynek négy diákja halt meg
Fotó: tasr

A tragédia a legnagyobb mértékben az említett nyitrai szakközépiskolát sújtotta. A buszbalesetben az iskola négy diákja halt meg, további tanulók megsebesültek, az egyik diáklány, aki szintén megsérült, elveszítette az édesanyját és az édesapját is. Az államfő és a miniszterelnök ellátogattak a közeli Párovská Gimnáziumba is, amelynek egyik tanulója szintén meghalt. Ezt követően a koloni válságközpontba mentek. A 12 halálos áldozat közül kilenc koloni volt.

„Nagyon szomorú, ami történt, nem beszélve arról, hogy gyerekek haltak meg. Ez a hét rendkívül tragikus volt, nemcsak itt, hanem Szlovákia más helyszínein is történtek halálesetek. Mindnyájan együttérzünk a hozzátartozókkal, lélekben én is velük vagyok, mert elveszíteni egy közeli családtagot talán a legnagyobb fájdalom, amit az ember átélhet” – mondta Čaputová.

„Ma az egész nemzet a hozzátartozókkal együtt gyászol. Nehéz szavakba önteni a bennünk lévő érzéseket. Együttérzünk azokkal a családokkal, akik talán az életük legnehezebb pillanatait élik át. Kormányfőként én csupán azt garantálhatom, hogy mindnyájunknak igyekszünk maximális segítséget nyújtani mindenben, amire csak szükségük van. Az elnök asszonnyal szorítunk mindenkinek, aki a kórházakban küzd az életéért” – fűzte hozzá Pellegrini.

A két legfőbb közjogi méltóság üdvözölte a ludialudom.sk portálon a hozzátartozók megsegítése végett indított nyilvános adománygyűjtést, mint az együttérzés, összefogás és szolidaritás szép példáját. „Az elnök asszonnyal együtt meg kell kérnem mindenkit, hogy nagyon óvatosan közlekedjenek az utakon, hogy mindenki szerencsésen hazaérhessen” – zárta mondandóját a kormányfő.

Pénteken a szakközépiskolába látogatott Martina Lubyová oktatási miniszter is. „Az igazgatónő arról tájékoztatott, hogy megbirkóznak a helyzettel. Ma tíz, tegnap öt pszichológus segített a diákoknak. Egyéni és kollektív beszélgetésekre is sor került. Eredetileg úgy volt, hogy igazgatói szünetet kapnak, de végül úgy döntöttek, hogy együtt lesznek az iskolában, együtt birkóznak meg ezzel a helyzettel, beszélgetni fognak” – nyilatkozta Lubyová.

A tanulók elhunyt iskolatársaik emlékére gyertyákat gyújtottak az iskola bejáratánál. „Az iskolában szomorú a légkör. A gyerekeket nagyon megviselték a történtek, ez az esemény biztosan mélyen bevésődik az emlékezetükbe. A pszichológusok sokat segítenek a gyerekeknek és a kollégáknak is. A tanárokat is nagyon megviselte a dolog, hiszen naponta találkoznak a gyerekekkel” – írta le a helyzetet Dana Kročková, a nyitrai Műszaki Szakközépiskola igazgatónője.

TASR