Čaputová és a vírusszakik mintha beszóltak volna Matovičnak és az "ő" országos tesztelésének

2020. október 27. - 18:59 | Belföld

Szlovákiai tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a tömeges tesztelést ne állítsa be senki úgy, mintha az lenne az egyedüli alternatívája az ország teljes lezárásának, a vészjóslóan hangzó lockdownnak. Az államfő pedig azt mondja, fontos lenne tesztelni a határátkelőkön.

Čaputová és a vírusszakik mintha beszóltak volna Matovičnak és az "ő" országos tesztelésének
Facebook

Zuzana Čaputovánál járt kedden egy csapatnyi járványszakértő, akikkel az államfő áttekintette a hazai koronavírusos helyzetet. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy a tömeges tesztelés ne veszélyeztesse a kórházak működését és az egészségügyi ellátást azáltal, hogy a kilátásba helyezett országos felmérés leterhelné az egészségügyi szakembereket.

A téma szakértői - köztük Igor Matovič miniszterelnök korábbi járványügyi munkatársai, Vladimír Krčméry vagy Peter Visolajský - közös nyilatkozatukban figyelmeztették a kormányt és a kormányfőt: "A közbizalom jelentős veszélybe kerülhet, ha az országos teszteket következetesen úgy értelmezik, mintha az a lakosság mobilitása további korlátozásának egyetlen alternatívája, valamint az óvintézkedések gyors visszavonásának előfeltétele lenne, közben pedig ezek az elvárások nem teljesíthetők."

A kutatók ebben a nyilatkozatban kifejezetten nem támogatták az antigéntesztes szűrést sem, amit a hétvégén négy szlovákiai járásban bevetettek és amivel az egész ország lakosságát ki akarják vizsgálni. Bár nem utasítják el az antigénteszteket, de azt javasolják, hogy azokat inkább a helyi gócok tesztelésére használják.

Čaputová arról beszélt, hogy kulcsfontosságú a lakosság mobilitásának csökkentése, és szerinte fontos lenne tesztelni a határátkelőkön. Ez utóbbit egyébként Richard Sulík miniszter már hétfőn megpendítette. „Ha az embereket korlátozzuk a mozgásukban, úgy fair, ha a külföldiek sem jöhetnek Szlovákiába ellenőrzés nélkül” – jegyezte meg az államfő. Hozzátette: a szakértők is hangsúlyozták a határellenőrzés szükségességét. Kilátásba helyezte a karantént ellenőrző mobiltelefonos alkalmazások aktiválását is.

Az elnök úgy véli, "a válság kezelésének legfontosabb intézkedése az emberek bizalmának megőrzése. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy hallgassunk a tudósokra, szakértőkre és az orvosokra. "

(denníkn/tasr)