Čaputová és Viskupič is az önkormányzatokat méltatta mindazért, amit tavaly az emberekért tettek

2022. január 17. - 16:35 | Belföld

Az önkormányzatoknak az állam elismert partnereinek kell lenniük az őket közvetlenül érintő kérdésekről való döntésekben – jelentette ki hétfőn Zuzana Čaputová államfő, miután találkozott a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének (ZMOS), a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS), valamint a megyei önkormányzatokat összefogó SK8 szervezet képviselőivel.

Čaputová és Viskupič is az önkormányzatokat méltatta mindazért, amit tavaly az emberekért tettek
Fotó: TASR

Čaputová kiemelte, az önkormányzatok felelősségteljességről és professzionalizmusról tettek tanúbizonyságot a járvány idején. Hozzátette, az önkormányzatokat a demokratikus rendszer alapvető elemeinek tekinti.

„Az egészséges és működő közösségek helyi szinten biztonságérzetet adnak az állampolgároknak, amelyen keresztül mindannyian azonosulunk otthonunkkal, ezek jelentik az egészséges és működő állam alapját” – fogalmazott az államfő, kiemelve az önkormányzatok munkáját a tesztelések és az oltások megszervezése kapcsán.

A köztársasági elnök szerint nincs rendben, ha az állam az önkormányzatok nélkül dönt olyan kérdésekben, amelyek őket is érintik. "Különösen a készülő építési jogszabályok esetében, ami az önkormányzat működésének lényege. Biztosíthatom önöket arról, hogy a jogalkotási folyamatra kiemelt figyelmet fogok fordítani, mert megértem a fenntartásokat és többel egyetértek” – emelte ki.

Jozef Viskupič, az SK8 elnöke emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati régiók tavaly ünnepelték működésük 20. évfordulóját. Ami a tavalyi évet illeti, elsősorban a koronavírus elleni küzdelmet, a tesztelések és az oltások megszervezését emelte ki. Szerinte ez egy példa arra, hogy az önkormányzatok jól működő egységei a szlovák közigazgatásnak.

Viskupič szerint a 2022-es év kihívása az európai források lehívásának előkészítése, illetve annak befejezése lesz, hogy ne ismétlődjenek meg a múltbeli hibák.

Branislav Tréger, a ZMOS elnöke kijelentette, hogy a szövetség, mindig meg fogja hallgatni az embereket és azt, hogy mi történik, és nem fogja lerövidíteni vagy megkönnyíteni az utat, sem pedig csalni. Aláhúzta, csak egységes társadalom képes segíteni a régióknak.

Richard Rybníček, az ÚMS elnöke hangsúlyozta, hogy az önkormányzati képviselők nem tisztviselők, hanem az állam politikai képviselői, de gyakran megfeledkeznek róluk a tárgyalóasztalnál. Kiemelte, be akarják bizonyítani, hogy az önkormányzatoknak van helyük Szlovákiában.


(TASR)