Čaputová: A felelősségteljesebb országok közé tartozunk

2022. november 7. - 20:13 | Belföld

Szlovákia a felelősségteljesebb országok közé tartozik a zöld átállás kérdésében – jelentette ki a médiának Zuzana Čaputová államfő a COP27 egyiptomi klímacsúcson tartott felszólalása után – tájékoztatott a TASR.

Čaputová: A felelősségteljesebb országok közé tartozunk
Zuzana Čaputová (Fotó: Facebook)

Az államfő Sarm es-Sejkben ismertette Szlovákia tervezett lépéseit, beszélt a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről, a szén felhasználásának leállításáról az elektromos energia előállításában, illetve a gazdaság dekarbonizálásának tervéről.

„Szlovákia emellett két fontos kezdeményezéshez csatlakozott, ez a metánkibocsátás csökkentése és az aszály elleni harc” – mondta Čaputová.

Azt is elmondta, részt vett a régiók átalakításáról szóló beszélgetésen, például azt hangsúlyozta, hogy a Felső-Nyitra vidékének átalakítását körültekintően kell végrehajtani.

„Figyelembe kell vennünk az emberek igényeit, tehát új munkalehetőségeket teremteni számukra, összhangban a klímavédelemmel” – mondta. Azt is hozzátette, úgy kell kiutat találnia az energetikai válságból, hogy az ne fokozza a klímaválságot.

TASR