Čaputová felszólította a kormányfőt, hogy vállalja a felelősséget és foglalkozzon végre a problémákkal

2021. december 3. - 08:58 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök arra kérte Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnököt, vállalja a felelősséget és foglalkozzon azokkal a problémákkal, amelyek a járványhelyzet rossz kezelése miatt álltak elő, valamint dolgozzon a reformok elfogadása körüli káosz megoldásán.

Čaputová felszólította a kormányfőt, hogy vállalja a felelősséget és foglalkozzon végre a problémákkal
Fotó: TASR - archív

Ezt a miniszterelnökkel való csütörtöki találkozó után mondta az államfő az elnöki palotában.

„Mindannyian látjuk, hogy a kormány szinte egyetlen intézkedést sem képes elfogadni anélkül, hogy abból ne kerekedjen kormánykoalíciós válság és ne fenyegessen a kormány szétesése. A kormány nem képes időben és olyan formában elfogadni az óvintézkedéseket, ahogy azt a szakértők javasolják. A koalíciós partnerek egymást gáncsolják el, aminek az egész ország látja kárát. Illúzió abban hinni, hogy az emberek elfogadják az intézkedéseket, amikor azokat maguk a kormány tagjai kérdőjelezik meg” - jelentette ki Čaputová.

Az államfő arra is rámutatott, hogy Szlovákia már második hete világelső a fertőzések lakosságarányos számában. Még mindig nem fogadták el az állami költségvetést, az egészségügyi dolgozók bérének emelése pedig további módosításokhoz kötődik. „Válságban vagyunk, ezért annál inkább szükség lenne erős vezetőre. Emberéletekről és az ország sorsáról van szó, ez pedig most minden mást háttérbe szorít” - zárta az államfő.

Heger: Kiélezett helyzetben természetes, hogy eltérően tekintünk a megoldásokra

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint annyira összetett és feszült a jelenlegi helyzet, hogy természetes, ha eltérnek a vélemények a megoldásról. Heger ezt Zuzana Čaputová szavaira reagálva jelentette ki.

Az államfőhöz hasonlóan a kormányfő is úgy véli, hogy a „kormánykoalíciónak közösen kell fellépnie a járvány elleni harcban és kevesebb konfliktus árán kell közös álláspontra jutnia, sőt ez még az ellenzékre is vonatkozik” - tájékoztatta a TASR-t Ľubica Janíková, Heger szóvivője.

Heger felszólította az ellenzéki pártokat, hogy járványügyi kérdésekben ne a kormánnyal harcoljanak, hanem csatlakozzanak az emberéletek megmentéséhez. „Most elengedhetetlenül szükséges az egységes fellépés és a feszültség csökkentése a társadalomban, és ebben kulcsszerepet játszanak a közszereplők” - zárta Heger.


(TASR)