Čaputová fogadta Pellegrinit, aki az új kormány egyik lehetséges összeállítására sem mond nemet (FOTÓK)

2023. október 3. - 10:20 | Belföld

A Hlas egyelőre nem zárta ki a lehetséges új kormány két változatának egyikét sem. A párt elsőként a választás győztesével, tehát a Smerrel tárgyal majd.

Čaputová fogadta Pellegrinit, aki az új kormány egyik lehetséges összeállítására sem mond nemet (FOTÓK)
Fotók: TASR - Martin Baumann (További képekért kattints!)

Mindezt Peter Pellegrini, a Hlas elnöke nyilatkozta, miután kedden találkozott Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel. Michal Šimečkával (Progresívne Slovensko) már találkozott nem hivatalosan. Pellegrini felelősségteljes hozzáállást ígért a tárgyalásokkal kapcsolatban, nehogy patthelyzet alakuljon ki.

„Tisztában vagyunk a helyzetünkkel, amely nélkül nem jöhet létre a kormánykoalíció egyik változata sem. Ezért felelősségteljesen állunk hozzá a tárgyalásokhoz úgy, hogy létrejöhessen a kormány” – mondta Pellegrini, majd hozzátette: ha a Hlas úgy döntene, hogy megmarad ellenzékként, akkor patthelyzet alakulna ki, és újabb előrehozott választások fenyegetnének.

Abban az esetben, ha a győztes párttal nem sikerülnie dűlőre jutni, Pellegrini kész tárgyalóasztalhoz ülni a négyes koalíció létrejöttének lehetőségével kapcsolatban. Nyomatékosította, hogy ha a kormánykoalícióban „különleges tevékenységre”, prioritásváltásra vagy a koalíciós megállapodás megsértésére kerülne sor, a Hlas kész lenne kilépni belőle.

Egyelőre nem konkretizálta a párt követelményeit, valamint a személyi pozíciókat sem.


TASR/para