Čaputová fogadta a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat képviselőit

2020. január 14. - 18:28 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő kedden az elnöki palotában fogadta a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat képviselőit. Az elnök asszony köszönetet mondott nekik az elvégzett munkáért. Megjegyezte, hogy vannak sokkal könnyebb és egyszerűbb munkák is, ők mégis ezt a nehéz, de tiszteletre méltó hivatást választották.

Čaputová fogadta a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat képviselőit
Fotó: TASR

„Tudom, hogy a munkájuk során hálátlansággal, bizalmatlansággal is találkoznak, valamint a manapság olyannyira közkedvelt okoskodással és azzal, hogy sokan nem tisztelik a szakmaiságot. Megértem, hogy ez demotiváló lehet” – jelentette ki az államfő. Hozzátette: a rendőrök, a tűzoltók és a mentősök munkája napi szinten megköveteli a lehető legszigorúbb és legigényesebb szakmai és etikai normák betartását. Ennek ellenére nem részesülnek mindig a megfelelő elismerésben. Előfordul, hogy még azoktól sem, akiken pedig segítettek.

Az államfő rámutatott, hogy a statisztikák szerint a tűzoltó- és mentőszolgálat alkalmazottait nagyjából húsz percenként riasztják bevetésre, tűzesetekhez, közlekedési balesetekhez vagy fenyegető ökológiai katasztrófákhoz. „Minden ilyen esetben szükséghelyzetben találják az embereket, vagyis olyan helyzetben, amellyel egyedül nem tudnak megbirkózni, és az életük függ az önök szakmai tudásától, önfeláldozásától és elhivatottságától” – mondta a megjelenteknek Čaputová, aki egyúttal hangsúlyozta a rendőrségbe és a mentőegységekbe vetett bizalom fontosságát. Arra kérte a jelenlévőket, hogy óvják meg ezt a bizalmat az individuális kudarcoktól, amelyek okot adhatnak a kétségekre.

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány, Pavol Nereča, a tűzoltó- és mentőszolgálat főparancsnoka és Jozef Janiga, a hegyimentő-szolgálat igazgatója köszönetet mondtak az elnök asszonynak azért, hogy fogadta őket. Egyben hangsúlyozták, hogy a hivatásukat egyben küldetésnek is tekintik.


(TASR)

Címkék: Zuzana Čaputová