Čaputová fontos dologra hívta fel a pedagógusok figyelmét a Miloslavovban történt szörnyűség kapcsán

2022. január 9. - 19:17 | Belföld

A gyerekek iskolába való visszatérése nemcsak tanulmányi előmenetelük miatt fontos, hanem azért is, mert az elszigeteltség nyomokat hagy mentális egészségükön. Erről Zuzana Čaputová köztársasági elnök írt vasárnap a közösségi oldalán a hétfői iskolanyitás kapcsán.

Čaputová fontos dologra hívta fel a pedagógusok figyelmét a Miloslavovban történt szörnyűség kapcsán
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Az államfő egyúttal felszólította a pedagógusokat, hogy az iskolai környezetben a társadalmi kapcsolatokra helyezzék a hangsúlyt.

Kiemelte, hogy az iskoláknak biztonságos helynek kell maradniuk, hogy segítsenek a gyerekeknek megbirkózni a bizonytalansággal, a stresszel, az agresszióval, és segítsenek megelőzni az erőszakot. Čaputová rámutatott a Miloslavovban (Annamajor – Szenci járás) történtekre, ahol egy csapat fiatal leitatott, megvert és levetkőztetett egy 11 éves lányt a falu egykori szövetkezetének területén. Minderről képeket és videókat készítettek, amik aztán a közösségi hálón kötöttek ki. Az ügy nagy visszhangot váltott ki, reagált rá az országos rendőrparancsnok, a belügyminiszter és a főügyész is.

„Ez az eset is azt mutatja, hogy a társadalmunk rendkívül nehéz helyzetben van, amikor a feszültség és az agresszió fokozódik” – mutatott rá, hozzátéve, ezeket együtt kell leküzdenünk, emellett pedig a kölcsönös tiszteletre kell építenünk a családon belül, az iskolában, a munkahelyen és az egész társadalomban.

Ezzel összefüggésben arra kérte a tanárokat és az iskola dolgozóit, hogy fordítsanak különös figyelmet az iskolai környezetben kialakuló társadalmi kapcsolatokra, és vegyék észre a zaklatás és a gyűlölet megnyilvánulásait.

A meghosszabbított téli szünet után a tanítás január 10-én kezdődik a szlovákiai alap- és középiskolákban, valamint az óvodákban. Ettől az időponttól kezdve ismét az úgynevezett iskolai szemaforhoz igazodnak majd.


(TASR)

Címkék: Zuzana Čaputová