Čaputová fontos kéréssel fordult az egészségügyi miniszterhez levélben

2021. február 23. - 10:14 | Belföld

A súlyos járványügyi helyzet miatt Zuzana Čaputová kedden levélben fordult Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy miniszterhez.

Čaputová fontos kéréssel fordult az egészségügyi miniszterhez levélben
Fotó: TASR - archív

Az államfő azt kéri a tárcavezetőtől, hogy biztosítsa a szekvenálási módszer bevezetését, azaz a levett minták kivizsgálását az új koronavírus-mutációkra, és találjon megoldást az egészségügyi személyzet motiválására – közölte a köztársasági elnök szóvivője, Martin Strižinec.

Az elnök asszonyt azoknak a tudósoknak a javaslatai inspirálták a levél megírására, akiket múlt héten fogadott az elnöki palotában. „Sürgősen szükségünk van arra, hogy tudjuk, hogy állunk. Tudnunk kell, hogy milyen veszélyes vírusmutációkkal szembesülünk jelenleg és mennyire jelentős az előfordulásuk – írta, majd hozzátette, a mutációk előfordulásáról szóló információk kulcsfontosságúak, mert ezek segítenek eldönteni, milyen további járványintézkedésekre lesz szükség a jövőben.

Az államfő azt is hangsúlyozta, fontos stabilizálni az egészségügyi személyzet helyzetét, anyagilag motiválni őket, és ezáltal megakadályozni, hogy a pandémia után tömegesen külföldre menjenek munkavállalás céljából. „Nagyra értékelem, hogy a nehéz körülmények és az abszolút túlterhelés ellenére az egészségügyi szakemberek nagy odaadással végzik a munkájukat. Tudom azonban, hogy már kimerültek és sokukan demotiváltak vagy frusztráltak” – tette hozzá.

Strižinec közölte, hogy az államfő kedden tárgyalni fog az aktuális járványügyi helyzetről Igor Matovič (OĽaNO) kormányfővel és Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti elnökkel.


(TASR)