Čaputová garanciát akar arra, hogy már nem kočneresen működnek a dolgok

2019. október 14. - 15:36 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő bízik benne, hogy a Marian Kočner vállalkozó és Dobroslav Trnka volt főügyész közötti beszélgetésről készült hangfelvétel tartalmára az illetékes szervek gyorsan és határozottan fognak reagálni. Hozzátette: mindnyájunknak szükségünk van a garanciára, hogy Szlovákiában már máshogy működnek a dolgok.

Čaputová garanciát akar arra, hogy már nem kočneresen működnek a dolgok
Fotó: tasr

„A főügyésznek a törvényesség legfőbb őrének kellene lennie. A közzétett hangfelvétel arról tanúskodik, hogy a törvényesség ellenőrzése bűncselekmények elkövetésével vádolt személyeknek rendelődött alá” – mutatott rá Čaputová. Hozzátette: úgy tűnik, a volt főügyész nem az igazságot szolgálta, hanem azt inkább egy bizonyos csoport érdekeinek rendelte alá. „Sajnos a legrosszabb elképzelések és feltevések igazolódnak be a jogállam közelmúltbeli működésével kapcsolatban” – jegyezte meg az államfő.

A Denník N arról tájékoztatott, hogy egy 70 perces felvétel birtokába jutott, amelyen Dobroslav Trnka volt főügyész a zňrés nagyvállalkozóval beszélget. A hangfelvételt állítólag Kočner készítette 2014 nyarán. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy Gorilla-üggyel összefüggő hangfelvétellel. A Denník N szerint Kočner számonkéri a volt főügyészt, fennhangon vulgarizmusokkal illeti, valamint fizikai megsemmisítéssel fenyegeti őt és a „haverjait”, továbbá azzal, hogy a fiának vége lesz. Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa közleményben határolódott el „minden állítólagos tevékenységtől”, amelyhez a Denník N által nyilvánosságra hozott kommunikáció értelmében köze lehet.

TASR